Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4670 resultaten


ID: 9816 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Sint-Hubertusplein 20 (Zottegem)
Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, uit eind 18de eeuw met recentere aanhorigheden, gegroepeerd rondom een onverharde binnenplaats; blikvanger in de noordoostelijke wand van de dorpskom. Ommuurd voortuintje met hekje met siervazen, drie bomen ervoor.


ID: 9759 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Sint-Paulusplein 2 (Zottegem)
Inplanting op een lichte verhevenheid en omgeven door een ommuurd kerkhof met graftekens; twee treuressen voor het westportaal. Heterogeen gebouw, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauraties. Oorspronkelijk éénbeukige romaanse kerk voor het eerst vermeld in 1176.


ID: 9738 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Smissenhoek 18 (Zottegem)
Langgestrekte hoeve, voorheen met haakse schuur, gelegen in een beboomde omgeving en toegankelijk via een hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 9833 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries met kerkhof

Strijpenplein (Zottegem)
Voor het eerst vermeld in 1162. De oorspronkelijk romaanse zaalkerk werd tweemaal vergroot met een vroeggotisch gedeelte uit de 15de eeuw. In 1897 werd de bouwvallige kerk gesloopt en in neogotische stijl heropgebouwd naar ontwerp van architect Jules Goethals; ze werd gewijd in 1898. De kerk is omringd door een klein ommuurd kerkhof met 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 9749 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wijnhuizestraat 107-109 (Zottegem)
hoeve met witbeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (kunstleien). Rechthoekige inrijpoort en lagere poort, ondergebracht in dienstgebouw dat aanleunt bij het woonhuis (onder doorgetrokken bedaking).


ID: 9748 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Wijnhuizestraat 91 (Zottegem)
U-vormige hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Hek tussen bakstenen pijlers en muur aan straatzijde.


ID: 214726 | Bouwkundig element

Hoeve Wolvenhof

Wolvenhoek 3 (Zottegem)
Hoevecomplex vandaag samengesteld uit een in L-vorm gebouwde boerenwoning met stal en tegen deze stal een haaks aansluitende dwarsschuur. In 1859 verdween drie vierde van de hoevegebouwen ten gevolge van een brand. Het hoevecomplex kreeg een semigesloten vierkante aanleg. In 1967 is de hoeve na sloop van twee vleugels gereduceerd tot de huidige aanleg. Erftoegang met ijzeren hekken tussen twee hoge gemetste hekpijlers. In de linker hekpijler uitgespaarde korfboogvormige beeldnis afgesloten door traliewerk.


ID: 307706 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Passtraat (Zoutleeuw)
In de dorpskern van Dormaal liggen enkele hoogstamboomgaarden, restanten van de vroegere commerciële fruitteelt in en rond Haspengouw. De boomgaarden zijn (deels) omheind met een traditionele veekering van meidoornhaag (Crataegus monogyna).


ID: 302575 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Arnauts met tuin

Stationsstraat 1 (Zoutleeuw)
In 1876 gebouwde neo-Vlaamserenaissance villa, naar ontwerp van architect Louis Van Arenbergh, aan de steenweg naar Dormaal en de voormalige spoorlijn Tienen - Tongeren. De villa wordt omgeven door een landschappelijk park van 77,5 are, oorspronkelijk 70 are, met een tot vijver omgevormd gedeelte van de buitengracht van de oude stadsvest. Achter in de tuin, tegen de muur aan de Sint-Truidensesteenweg bevindt zich een koetshuis met aanpalende paardenstal.


ID: 58024 | Bouwkundig element

Grote Hofstede

Brugse Steenweg 11 (Zuienkerke)
Historische hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteenbouw, hoog, witgekalkte boerenwoning en een lange erfoprit. Naar verluidt is deze hoeve opgericht in de middeleeuwen door de Orde der Tempeliers, die in 1128 het noordwesten van de parochie Nieuwmunster kregen van de Graaf van Vlaanderen (Diederik van den Elzas). Na de afschaffing van de Orde in 1312 geschonken aan de abdij van Sint-Clara in Brugge. Afgebeeld op de kaart van Pourbus (1571) en op Ferrariskaart (1770-1778) als "De Groote hofste" en Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Na Atlas der Buurtwegen vinden verschillende wijzigingen plaats. Onder andere werden de wallen gedempt. De boerenwoning nu met een volume van vijf traveeën van anderhalve bouwlaag en twee opkamertraveeën, onder één doorlopend zadeldak. en rood geschilderd schrijnwerk, luiken. Voor de boerenwoning, een bakstenen muur, uitlopend op de zware bakstenen pijlers van het hekken dat nu het erf afsluit. Klein bakhuisje, stal en schuur,