Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4667 resultaten


ID: 33354 | Bouwkundig element

Directeurswoning

Kloosterstraat 75 (Aalter)
Iets achterin gelegen alleenstaand neogotisch getint huis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met voortuin afgesloten door fraai ijzeren hekken op bakstenen voet, met toegangshek tussen vierkante gemetste pijlers.


ID: 33363 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Goed te Lake

Knesselaarsestraat 67 (Aalter)
Ver achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Brugse Vaart op de grens met Sint-Maria-Aalter en oorspronkelijk rechthoekig omgracht. Heden toegankelijk via een lange notelarendreef en ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes ten zuidoosten.


ID: 33404 | Bouwkundig element

Vrekkemhof

Kruisstraat 9 (Aalter)
Hoeve met woonhuis, opklimmend tot eind 18de eeuw en grote schuur uit 1894 op ruim begraasd erf met dubbel rood-en witgeschilderd ijzeren hek aan gietijzeren zuilen met pijnappelbekroning.


ID: 33358 | Bouwkundig element

Hoeve met aanhorigheden

Langedonkstraat 8 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen op begraasd, omhaagd erf met boomgaard en ijzeren toegangshek aan betonnen pijlertjes.


ID: 34945 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Heilig Kruisparochie met tuin

Lodorp 70 (Aalter)
Gelegen tegenover het westportaal van de kerk en voorzien van een grote tuin achteraan. Voortuintje met ijzeren afsluiting en hek. Oorspronkelijk bepleisterd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in opdracht van H.J. Liedts in 1841.


ID: 34955 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lomolenstraat 25 (Aalter)
Burgerhuis, voorheen horend bij de verdwenen brouwerij Maenhout, later zogenaamd Sint-Arnold, opgericht in 1886-90 door Emiel Maenhout. Woonhuis met klein voortuintje afgesloten door ijzeren hek op muurtje. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 34820 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lotenhullestraat 1 (Aalter)
Begin 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen op beboomd erf afgesloten met haag en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met vaasbekroning en gietijzeren wapenschildjes van het kasteel op de basis. Woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak. Ten westen, wagenhuis van drie traveeën onder zadeldak met poorten in rondboogarcade.


ID: 34636 | Bouwkundig element

Buitenverblijf Krompoelhof

Lotenhullestraat 106 (Aalter)
Gelegen aan de zogenaamd Krom- of Kranepoel en gebouwd of verbouwd in 1815. Bestaand uit een torenachtig gedeelte van twee bouwlagen met spitsboogvormige bovenvensters onder tentdak en een lagere aangebouwde woning van het boerenhuistype. IJzeren hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 34961 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Malsemstraat 2 (Aalter)
Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, rechts aangebouwde stallen, uit de eerste helft van de 19de eeuw; boomgaard ervoor afgesloten door ijzeren hek.


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.