Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2937 resultaten


ID: 426 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga met kerkhof

Meldert-Dorp 2A (Aalst)
Gotische pseudobasiliek met transept, opgetrokken uit Meldertse zandsteen, gelegen op een lichte verhevenheid, bij het kruispunt van de hoofdstraten van het dorp. Omgeven door een kerkhof met bak- en zandstenen muur; neoclassicistische hekpijlers ten noorden en graftekens op het kerkhof.


ID: 471 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Moorsel-Dorp 15 (Aalst)
Gelegen aan de Kerkstraat met beboomd gedesaffecteerd kerkhof, omringd door een verlaagd zandstenen muurtje met toegang via twee laatclassicistische hekpijlers van arduin. De kerk kende veel opeenvolgende bouwfasen; de westtoren uit het tweede kwart van de 13de eeuw vormt het oudste deel van de kerk.


ID: 149 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Onegem 62 (Aalst)
Aan de bocht van de weg schuin ingeplante, semigesloten hoeve met 19de-eeuwse bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom gekasseide binnenplaats; inrit via een hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 34576 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Blekkersbos

Blekkervijverstraat 64 (Aalter)
Buitenverblijf in 1904 gebouwd door F. van Besien op een groot deel van het vroegere domein van Blekkervijver. Tijdens de Eerste Wereldoorlog door brand vernield en naar verluidt in 1921 heropgebouwd in dezelfde stijl. Eenvoudig landhuis van twee bouwlagen op arduinen onderbouw onder schilddak. In de tuin merkwaardige duiventil uit de jaren 1930 in beton op pijlers.


ID: 34625 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Corneliusparochie met tuin

Brevierweg 8 (Aalter)
Pastorie met ommuurde tuin gebouwd onder leiding van de gebroeders Eugeen en Louis Vuylsteke in 1847 op de plaats van de oude pastorie, daterend van 1616. Voortuintje met ijzeren hek en afsluiting tussen bakstenen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 34597 | Bouwkundig element

Herenhuis

Brug-Zuid 21-23 (Aalter)
Voormalig herenhuis waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, sedert 1958 tweegezinswoning. Geschilderde, overhoekse hekpijlers geflankeerd door linden. Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met dubbelhuisopstand onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).


ID: 33327 | Bouwkundig element

Hof ten Hulle

Buntelarestraat 2 (Aalter)
Oude nederzetting, oorspronkelijk met rechthoekige omgrachting, reeds vermeld in middeleeuwse geschriften. Heden enkel in noordoosthoek deel van gracht bewaard; woonhuis ten noorden, uit de eerste helft van de 19de eeuw en grote schuur en stallen ten westen op volledig omhaagd en met gras begroeid erf.


ID: 33329 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Buntelarestraat 36 (Aalter)
Grote omhaagde hoeve met losse bestanddelen en fraai ijzeren hek aan gemetste gewitte pijlers. Ten noorden, woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak, opklimmend tot overgang van de 18de tot de 19de eeuw.


ID: 34608 | Bouwkundig element

Landhuis

Ganzeplas 21 (Aalter)
Nog grotendeels omgrachte terp met 19de-eeuws kasteel, later hoeve. Heden ingesloten door recentere villaverkaveling. Gebouwd begin 19de eeuw door Penneman. Toegang ten westen met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met siervazen. Ten oosten gelegen woning van zeven traveeën met een souterrain en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 34905 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heirstraat 63 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd op begraasd erf; een groen-witgeschilderd ijzeren hek tussen bakstenen pijlers en een gekasseide oprit leidt naar het huis, van de straat gescheiden door gracht en hulsthaag.