1980 resultaten


ID: 163 | Bouwkundig

Herberg Het Muisken

Brusselse steenweg zonder nummer (Aalst)
L-vormig hoevetje met onverhard erf. Aan de straat, boerenhuis met bomen ervoor.


ID: 45 | Bouwkundig

Herberg Graaf van Egmont

Grote Markt 1 (Aalst)
Het huidige hoekhuis van twee en een halve bouwlaag en respectievelijk vijf en zes traveeën (Kattestraat) onder schilddak in combinatie met zadeldak (pannen), zou opklimmen tot 1777 en opgetrokken zijn uit de herbruikte en herkapte zandsteen van het vroegere Steen.


ID: 60 | Bouwkundig

Beurs van Amsterdam

Grote Markt 26 (Aalst)
Eind 14de eeuw stond hier het Vleeshuis, afgebroken in 1629. In 1630-34, oprichting van huidige ondiepe bouw op een deel van de vrijgekomen plaats. Bouwmeester: Jan du Can of Gaspar Van der Moesen. Oorspronkelijk als weeshuis gebruikt.


ID: 233 | Bouwkundig

Theresianenklooster: herberg Brussel

Pontstraat 53 (Aalst)
Voorheen deel uitmakend van het Theresianenklooster, in 1786 verkocht en ingericht als herberg "Brussel". Drielaags laatclassicistisch gebouw van zes traveeën onder zadeldak (eind 18de eeuw). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel op zandstenen hoge sokkel.


ID: 397 | Bouwkundig

Sashuis

Roland Monteynestraat 10 (Aalst)
Het sashuis dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw, is het enige overblijfsel van het 'Sas van Wieze' en was lange tijd in gebruik als afspanning.


ID: 254 | Bouwkundig

Herberg

Sluierstraat 5 (Aalst)
Huis van vier traveeën en twee en een halve verdieping onder zadeldak. Baksteenbouw. Verankerde, bepleisterde gevel op arduinen plint, begin 19de eeuw.


ID: 34788 | Bouwkundig

Oud wethuis

Bellemdorpweg 2 (Aalter)
Huis van vijf (?) traveeën met respectievelijk één en twee bouwlagen onder zadeldaken; gedateerd 1760 op de sluitsteen van de arduinen deuromlijsting. In 1779 nog voorzien van een toren.


ID: 34801 | Bouwkundig

Herberg In de Wachtzaal

Bellemstation 1 (Aalter)
Voorheen herberg "In de Wachtzaal"; gelegen aan de spoorweg, tegenover het in 1975 gesloopte stationsgebouw; daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 34578 | Bouwkundig

Huizen, café en afspanning

Blekkervijverstraat 68, 70 (Aalter)
Voormalig café en afspanning gebouwd in opdracht van brouwer Maenhout (Knesselare) tegenover het (thans gesloopte) station van Sint-Maria-Aalter. Sporen van de voormalige herbergnamen en opschriften zijn nog te lezen: "Café de la Gare", "Logement", "Diner eetmaal" en "In 't koopmans welvaren", "afspanning".


ID: 34582 | Bouwkundig

Rijhuisje

Brouwerijstraat 11 (Aalter)
In de eerste helft van de 20ste eeuw woonhuis en herberg van schoenmaker Th. Neirynck. Rijhuisje van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen). Geschilderde baksteengevel met rechts omlijst winkelraam.