Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1968 resultaten


ID: 76104 | Bouwkundig element

Herberg Prins Kardinaal

Markt 2 (Assenede)
Herberg genaamd naar Ferdinand van Oostenrijk, die mogelijk, bij de inspectie van de nabijgelegen forten hier in een estaminet verbleef. Huidig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met oudere kern, nu met vernieuwd bakstenen witgeschilderd parement en aangepast interieur. Gesmeed ijzeren uithangteken met huisnaam en jaartal 1400, kroon en kardinaalshoed.


ID: 76101 | Bouwkundig element

Herberg De Gulden Appel

Markt 26-27 (Assenede)
Herberg, opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, volgens kadasterarchief in 1865 vernieuwd als schoolhuis. Het betreft vandaag ontpleisterde bakstenen dorpswoningen van één bouwlaag onder pannen zadeldak met nu enkel nog bepleisterde en beschilderde plint en deuromlijstingen.


ID: 76364 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Oosteeklo-Dorp 94 (Assenede)
Vrijstaande dorpswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, daterend van 1909. Aan de straat gelegen, kleurrijke bakstenen gevel met dubbelhuisopstand met ritmerende sierankers, getoogde muuropeningen, vensters met T-ramen en luiken. Aflijnend gepleisterd paneel, vermoedelijk voorheen met opschrift van herberg.


ID: 76219 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Aernout

Oosthoek 136 (Assenede)
Gelegen op het kruispunt met Hendekenstraat, Burgstraat en Nieuwburgstraat, belangrijke invalswegen naar Ertvelde, Bassevelde Oosteeklo en Assenede, reeds bekend in de 18de eeuw. Café gestopt in 1959.


ID: 76245 | Bouwkundig element

Herberg De Vier Wegen

Schare 12 (Assenede)
Dijkhuis, gelegen ten zuiden van de dijkweg, op een spievormig perceel aan het kruispunt van vier straten en daterend van 1898. Huisje van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 76643 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Stationsstraat 63 (Assenede)
Vermoedelijk voorheen een herberg, gelegen aan de vroegere spoorlijn tegenover het voormalige station van Boekhoute, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Gerenoveerd hoekhuis van drie, een en vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Bakstenen verankerde voorgevel met deur in afgekante hoektravee.


ID: 79297 | Bouwkundig element

Wetshuis

Doorniksesteenweg 328 (Avelgem)
Vermoedelijk voormalig 18de-eeuws wetshuis. Volume aangegeven in het 'Lantbouck der prochie van Outrijve casselrye van Oudenaerde' van 1784. Naast wetshuis deed het vermoedelijk tevens dienst als afspanning. Mogelijk werd de woning later verhoogd, zie onder meer de verschillende vormgeving van de muuropeningen.


ID: 79054 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Doorniksesteenweg 522 (Avelgem)
Arbeiderswoning, vermoedelijk voormalige herberg, zie ijzeren ringen voor het vastmaken van paarden uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en voor de streek typische anderhalve bouwlaag.


ID: 79139 | Bouwkundig element

Herberg 't Hoekske

Kerkstraat 2 (Avelgem)
Herberg uit de jaren 1920. Gecementeerde lijstgevel, rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Hoektravee met heiligennis zonder beeld.


ID: 79343 | Bouwkundig element

Herberg

Nieuwstraat 83 (Avelgem)
Markant hoekhuis en voormalige herberg uit het begin van de 20ste eeuw. Verankerde (sierankers) baksteenbouw onder afgewolfd zadeldak.