Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8 resultaten


ID: 200544 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kanaal Leuven-Dijle

Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Tildonk, Wespelaar (Haacht), Herent (Herent), Buken, Kampenhout (Kampenhout), Leuven, Wilsele (Leuven), Mechelen, Muizen (Mechelen), Hofstade (Zemst)
Het kanaal Leuven-Dijle verbindt het Brabantse hinterland met het Scheldebekken. Het kanaal werd aangelegd in 1752 en kende enkele aanpassingen in de jaren erna om ze bevaarbaar te houden. Ze heeft een totale lengte van 30 kilometer, het tracé werd in de loop van de tijd niet aangepast. Ook de vijf sluizen dateren allen uit deze aanlegperiode: Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek, Battel en Zennegat. Langs weerzijden liggen op de meeste plaatsen dijken om het water op het juiste niveau te houden. Jaagpaden, nu veelal behouden als fietspad liggen langs het volledige traject. In Leuven komt het kanaal in de stad in de Kanaalkom.


ID: 78873 | Bouwkundig element

Sifons Schipdonk- en Leopoldkanaal

Damse Vaart-Oost (Damme)
Restanten van de zogenaamde sifons, de hevelduikers waarmee het Schipdonk- en Leopoldkanaal onder de Damse Vaart werden geleid. Bij uitbreiding ging deze naam gelden voor de omgeving rond deze constructie, gekenmerkt door grote bedrijvigheid in steenbakkerijen en aanlegplaatsen langs de Damse Vaart en de bijhorende herbergen.


ID: 308537 | Bouwkundig element

Sifon van het Zuidervaartje onder het Schipdonkkanaal

Leopoldsvaart-Oost, Schipdonkvaart-Zuid (Damme)
Sifon van het Zuidervaartje onder het Schipdonkkanaal


ID: 126647 | Bouwkundig element

Antitankgracht

Haacht (Haacht)
De antitankgracht van Haacht strekt zich over een lengte van 3 kilometer uit tussen de Hansbrug over de Dijle en het gehucht Wakkerzeel.


ID: 306354 | Bouwkundig element

Duiker onder het kanaal Leuven-Dijle

Wijgmaalsesteenweg (Leuven)
De duiker die de Leibeek onder het kanaal Leuven-Mechelen door stuurt werd volgens onderzoek van E. Willekens aangelegd in 1750, op het moment dat het kanaal Leuven-Dijle gegraven werd.


ID: 70109 | Bouwkundig element

Slopgatsluis en Slopgathevel

Rabbelaresteenweg (Lo-Reninge)
Geheel van schutsluis met bovenliggende segmentboogvormige bakstenen brug en hevel gelegen ter hoogte van de samenvloeiing van de Lovaart en de Slopgatvaart.


ID: 70237 | Bouwkundig element

Hevel of siphon van de Sint-Machuitsbeek onder de Lovaart

Vaartstraat (Lo-Reninge)
Hevel of siphon van de Sint-Machuitsbeek onder de Lovaart, op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut van 1883 en 1899 respectievelijk. aangeduid als "Siphons" en "Siphons Kellenaersbrug".


ID: 301565 | Bouwkundig element

Sifon van de Kruisvaart

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
De sifon van de Kruisvaart is een waterbouwkundige constructie gebouwd in 1859 en aangepast omstreeks 1884, waarin met behulp van een hevel een waterdoorgang kan worden verzekerd onder een kanaal en waarbij de waterhuishouding in twee aparte waternetten, enerzijds voor de scheepvaart en anderzijds voor het polderbeheer, kan worden georganiseerd.