Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

326 resultaten


ID: 300547 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde eik als hoekboom

Driebekweg (Aalter)
Beeldbepalende, hoog opgesleunde, opgaande zomereik aangeplant in de hoek van een perceel. Hij heeft een stam van circa 10 meter en een mooi ontwikkelde, evenwichtige, kruin.


ID: 300548 | Landschappelijk element

Canadapopulier als hoekboom

Hoekestraat (Aalter)
Beeldbepalende, hoog opgesleunde, opgaande Canadapopulier aangeplant in de hoek van een perceel. Het is een oude populierenkloon en hij heeft een mooi ontwikkelde, evenwichtige, kruin.


ID: 131951 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom bij boerenarbeidershuisje

Hooggoed 2 (Aalter)
Aan de noordgrens en langs de straatzijde van het erf van een boerenarbeidershuisje wordt het kadastraal perceel gemarkeerd door een opgaande es als hoekboom.


ID: 131946 | Landschappelijk element

Meidoornhaag met twee geschoren hulstboompjes als hoekboom

Oostmolenstraat 265 (Aalter)
Samen met het knal rode toegangshek wordt het erf van een hoeve afgesloten met een geschoren meidoornhaag. Aan de straatzijde is de scheerhaag bij het begin en einde voorzien van twee op stam gezette hulsten, zij markeren er de hoeken van het kadastrale perceel.


ID: 130360 | Landschappelijk element

Opgaande haagbeuk als hoekboom

Brusselbaan, Grobbestraat (Affligem)
Een opgaande haagbeuk staat als hoekboom op de hoek van de Grobbestraat met de Brusselbaan. Een mooi voorbeeld van hoe een boom ook de rol vervult als bewaker van een administratieve perceelsgrens.


ID: 130359 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier langs Romeinse weg

Molenberg 18 (Affligem)
De zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich op een talud langs de weg en op de grens van de gemeenten Affligem (deelgemeente Hekelgem) en Aalst (deelgemeente Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Bijgevolg is er sprake van een historische rol als grensboom. De boom werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.


ID: 304166 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Veldekenslos (Affligem)
In de hoek van een bosperceel dat via een smal wandelpad, vanaf de Veldekenslos, bereikbaar is staat een mooi ontwikkelde Canadapopulier met een stamomtrek van 460 cm (2016). Deze hoekboom is mede door zijn groeivorm zeer beeldbepalend. De boom heeft een brede kruin met een doormeter van circa 30 meter en heeft de typische doorhangende takken van een Marilandicapopulier (dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de-eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier). Deze zeldzaam wordende oude populierenklonen hebben een elegante groeivorm en hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de aankleding van ons landschap. Ze kunnen oud worden, er zijn populieren gekend van 150 en 200 jaar, en hebben stamomtrekken van meer dan 5 meter.


ID: 133177 | Landschappelijk element

Knoteik

Rechtstraat (Alken)
Deze eik is een zéér oude knotboom met een stamomtrek van 477 cm. Als we ons baseren op oude kadasterkaarten dan zien we dat de boom als hoekboom geplant is.


ID: 132509 | Landschappelijk element

Dikke Den als hoekboom

Oude Molenweg (As)
Een grove den (Pinus sylvestris), langs de Molenweg te Niel-bij-As, kreeg de naam 'Dikke Den'. De den heeft een stamomtrek van 317 cm (meting uitgevoerd in 2012) en is in deze regio een van de hoogste, dikste en oudste in zijn soort. Hij is ooit aangeplant als hoekboom om kadastergrenzen te markeren. Door zijn huidige omvang en mooie representatieve groeivorm is hij een beeldbepalend element.


ID: 130791 | Landschappelijk element

Opgaande es als grensboom

Kobbegem (Asse)
De gewone es (Fraxinus exelsior) bevindt zich op een kruispunt van wegen op de grens van de gemeenten Asse (deelgemeente Kobbegem) en Merchtem (deelgemeente Hamme). Hij werd aangeplant als grensboom om de ingewikkelde grens tussen beide gemeenten vast te leggen. Deze 15 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 3,20 meter op 1,50 meter hoogte en een maximale kroondiameter van 18 meter (opname in 2009). De gewone es is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertoont een representatieve vorm voor de soort. Als baken heeft deze boom een ruimtelijk-structurerende functie.