Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15003 resultaten


ID: 91514 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Esch

Geitestraat 3 (Lendelede)
19de-eeuwse hoevegebouwen en een midden-20ste-eeuws woonhuis, gelegen in een knik van de weg. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het perceel nog onbebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) weergegeven als twee langwerpige volumes in L-vormige opstelling. Losstaande hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw.


ID: 91516 | Bouwkundig element

Hoeve Claerbout en ast

Geitestraat 30 (Lendelede)
19de-eeuwse of begin-20ste-eeuwse, losstaande bakstenen hoevegebouwen rondom een omhaagd en begraasd erf toegankelijk via een ijzeren hek tussen gietijzeren hekpijlers, met cichoreiast ten oosten. Reeds hoevebebouwing op deze plaats in de 18de eeuw, maar in 1839 wordt het oude woonhuis afgebroken en vervangen door een iets noordelijker gelegen boerenhuis. In 1872 wordt ten oosten van de hoeve een cichoreiast opgetrokken. In 1937 registreert het kadaster een quasi totale vernieuwing van de hoevegebouwen, die vermoedelijk plaatsvond rond het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, mogelijk circa 1906.


ID: 91517 | Bouwkundig element

Molenaarswoning Kotjesmolenhof en wegkruis Kotjesmolenkruis

Groenstraat 20 (Lendelede)
Voormalige molenaarshoeve van de Kotjesmolen, die gelegen was ten zuidwesten van het woonhuis. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt op deze plaats bebouwing weergegeven maar nog geen molen. Tussen 1790 en 1803 wordt op de grens met Izegem de Kotjesmolen opgericht.


ID: 91520 | Bouwkundig element

Hoeve ter Soetendriesch

Heirweg 4 (Lendelede)
Hoevesite, minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw, zogenaamd naar de weide die ten oosten van de hoeve ligt. Ronde bakstenen erfpijlers leiden tot een onverhard erf waarrond losse hoevebestanddelen in L-vormige constellatie.


ID: 91531 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stal

Heulsestraat 103 (Lendelede)
Woning met achterliggend stalletje, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rond 1873 wordt voor landbouwer Karel Callens een huizenrij van drie woningen gebouwd, waarvan later het linkse huis wordt afgebroken en de andere twee worden samengevoegd. In 1879 wordt het achtergelegen stalletje gerealiseerd.


ID: 91538 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ten Hove

Hulstsestraat 1 (Lendelede)
Historische hoeve Goed ten Hove, bestaande uit een boerenhuis uit 1926 en begin-20ste-eeuwse hoevegebouwen op een site met oostelijk walgrachtrestant, die minstens opklimt tot het begin van de 16de eeuw. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen in een vierkante constellatie rond het erf.


ID: 91555 | Bouwkundig element

Ledebeekhoeve

Julien Ottevaerelaan 2 (Lendelede)
Losstaande hoevegebouwen in U-vormige opstelling, met boerenhuis mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, aangevuld met 19de- en 20ste-eeuwse landgebouwen. Eertijds via een erfoprit toegankelijk vanaf de Kuurnsestraat, voorheen op adres Kuurnsestraat.


ID: 91570 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Nobels

Kortrijksestraat 109 (Lendelede)
Historische hoeve met boerenhuis en schuur die minstens opklimmen tot de 18de eeuw. Zogenaamd naar Gillis de Nobele, eigenaar uit de 17de eeuw. De hoeve behoort tijdens het ancien régime tot de heerlijkheid Meulewalle. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) in L-vormige constellatie rond beboomd en begraasd erf met omlopend pad in losse verharding. Toegankelijk via ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten noorden het boerenhuis met aanpalende stal aan de westzijde onder lagere nok.


ID: 91565 | Bouwkundig element

Dackemaerts hofstede

Kortrijksestraat 34 (Lendelede)
Historische hoeve in site opklimmend tot de 15de eeuw, met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen, woonhuis en schuur met 18de-eeuwse kern. Het toponiem "Dackemaerts hofstede" komt voor het eerst voor in een afschrift van een akte uit 1419. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken (boerenhuis in Vlaamse pannen, landgebouwen in mechanische pannen), in U-vormige opstelling rondom het erf in losse verharding en met struikbegroeiing. Landgebouwen met groengeschilderd houtwerk. Noordelijke erftoegang via ijzeren hek tussen vernieuwde bakstenen pijlers.


ID: 91574 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Rodemont

Kuurnsestraat 64 (Lendelede)
19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen. De hoeve ressorteerde onder de heerlijkheid Rodemont, waarvan het "Goed te Rodemont" (Heulsestraat) het foncier was. Stal met ruime dakoverkraging aan erfzijde, dwarsschuur aan westelijke zijde, bakhuis aan straatzijde.