Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15002 resultaten


ID: 41567 | Bouwkundig element

Heilige Geesthof

Oaselaan 44 (Leuven)
Gesloten hoeve ten dele uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 42596 | Bouwkundig element

Jezuïetenhof

Rotselaarsesteenweg 85 (Leuven)
De voormalige Jezuïetenhoeve is één van de vier hoeves die oorspronkelijk gelegen waren langs de weg van Werchter naar Leuven (de huidige Henricus Wittebolsstraat met in het verlengde de Rotselaarsesteenweg). De hoeve heeft volgens onderzoek van E. Willekens een oorsprong in de eerste helft van de 17de eeuw en werd in de 18de eeuw in gebruik genomen door de jezuïeten. Het betreft een gesloten hoeve met woonhuis in de zuidwestelijke hoek, een poortgebouw in de noordwestelijke hoek, een haaks op de straat gelegen schuur in het noorden en een verbouwde stalvleugel op het zuiden. Het poortgebouw en het woonhuis worden langs de straatzijde verbonden door een recent volume.


ID: 305679 | Bouwkundig element

Filosofisch instituut

Sint-Jansbergsesteenweg 95-97, 101-103, 107 (Leuven)
Het filosofisch instituut werd in 1925-1927 opgetrokken naar een ontwerp van de architect Theo Van Dormael. Het instituut werd met zijn bijgebouwen gebouwd in opdracht van de Franstalige jezuïeten, te midden van een groot (historisch) parkdomein gevat tussen de Sint-Jansbergsesteenweg, de Nijvelseweg en de tuinwijk Ter Elst. Een eclectische baksteenstijl werd aangewend voor de gebouwen, kenmerkend voor het oeuvre van Theo Van Dormael.


ID: 305700 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Tervuursesteenweg 90 (Leuven)
De langgestrekte hoeve werd kadastraal geregistreerd in 1842 en behoort zo tot de oudste bebouwing langs de Tervuursesteenweg. De hoeve parallel met de straat gebouwd, getuigt van het vroege agrarische verleden van Heverlee (Terbank), dat het landschap buiten de stadsomwalling kenmerkte. De hoeve omvat een woon- en schuurgedeelte onder een zadeldak. De verankerde gevel, de aandaken, de muurvlechtingen ter hoogte van de zijgevels alsook de zandstenen omlijstingen van de deur en de keldergaten verwijzen naar de 19de-eeuwse kern van deze hoeve.


ID: 305722 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Tweekleinewegenstraat 8-10 (Leuven)
De haaks op de straat ingeplante langgestrekte hoeve gaat terug tot de eerste helft van de 19de eeuw, behoort tot de oudste nog bewaarde bebouwing langs de Tweekleinewegenstraat en getuigt van het agrarische karakter dat Heverlee kenmerkte tot aan het midden van de 20ste eeuw.


ID: 42569 | Bouwkundig element

Celestijnenhoeve en priorij

Willem de Croylaan 6-8 (Leuven)
Kloostercomplex rond 1522-1525 ontworpen door Rombout Keldermans, bestaande uit gotische panden met kloostergang van twee verdiepingen in zandsteen, traditioneel langsgebouw van bak- en zandsteen uit 1726 en een hoeve met boerenhuis geflankeerd door twee symmetrische bijbouwen.


ID: 41568 | Bouwkundig element

Hoeve van het langgeveltype

Wittehoevelaan 2 (Leuven)
Kleine hoeve in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de, 18de eeuw.


ID: 51729 | Bouwkundig element

Hoeve Vandenbroucke

Beverenstraat 135 (Lichtervelde)
U-vormige hoeve, aaneengesloten door latere uitbreidingen, lage bestanddelen onder voornamelijk zadeldaken (Vlaamse pannen), onder meer met overstekende dakranden op modillons en laadvenster onder hellend dak. Verankerde rode baksteenbouw verfraaid met gele steen, deels witgeschilderd op gepikte plint.


ID: 51727 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kolonhof

Beverenstraat 78 (Lichtervelde)
Hoeve zogenaamd " 't Kolonhof", zie diefijzers, voorheen zogenaamd "Hoeve Colpaert", zie Colpaertsbossen. Naar verluidt oorspronkelijk boswachtershuis. Woonhuis en stal met zelfde configuratie op de Ferrariskaart (1770-1778), en in Atlas der Buurtwegen (1843) tevens gebouw achter woonhuis aanwezig. Gekasseid erf met tuin.


ID: 51728 | Bouwkundig element

Bailliehof

Beverenstraat 90 (Lichtervelde)
Boerenhuis van vijf + één + één traveeën. Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige beluikte vensters. Parallelle schuur naar verluidt gedateerd 1835; baksteenbouw deels vervangen door betonstenen.