Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 83802 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Shondstraat 25 (Sint-Gillis-Waas)
Boerderij met woonhuis en haaks erop, ten noordwesten ervan een moderne dwarsschuur zonder noemenswaardigheden, op de plaats van een vroegere van hout, afgedekt door een afgewolfd zadeldak met twee opwaartse welvingen boven de menpoorten.


ID: 83799 | Bouwkundig element

Schuur en kapel

Shondstraat 28 (Sint-Gillis-Waas)
Dwarsschuur van 1931 en eenvoudige neogotische Onze-Lieve-Vrouwekapel op vierkante plattegrond, opgetrokken in 1920.


ID: 14820 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Niklaasstraat 199 (Sint-Gillis-Waas)
Open hoeve bestaande uit woonhuis van 1661 met vijf onregelmatige traveeën onder zadeldak voorzien van een getrapt dakvenster, een grote dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak met typische opwaartse welving boven de menpoort en enkele kleinere aanhorigheden.


ID: 14850 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spaanskwartier 37 (Sint-Gillis-Waas)
Open hoeve met woonhuis, voormalig koetshuis en dwarsschuur met deels met gras begroeid erf. Vroeger koetshuis met ankers 1869 gedateerd.


ID: 300279 | Landschappelijk geheel

Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo

Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete, Waterland-Oudeman (Sint-Laureins)
De ankerplaats is een open poldergebied opgebouwd uit pleistoceen dekzand afgedekt door een marien kleipakket. Op de zandruggen die het vlakke polderlandschap doorbreken liggen de dorpen ingeplant evenals de Graaf Jansdijk uit de 14de eeuw. De kreekrestanten met rietkragen, bomenrijen of graslanden zijn relicten van vroegere overstromingen. De polders werden ingedijkt in de 17de eeuw en worden gekenmerkt door een systematische ontginning in grote en regelmatige kavels.


ID: 59030 | Bouwkundig element

Hoeve 't Appelken

Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Het boerenerf is een mooi voorbeeld van een traditionele open dorpshoeve met eenvoudige boerenwoning uit 1887, losstaande opvallende bedrijfsgebouwen met onder meer 18de-eeuwse schuur en een hoogstamboomgaard. Een bochtig gekasseid pad voert vanaf het inrijhek naar de hoevegebouwen. Een oude drinkpoel voor het vee, reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1834, is omringd door knotwilgen.


ID: 58286 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beoostereedepolderdijk 1 (Sint-Laureins)
Open hoevetype met losse bestanddelen, met woonhuis op de straathoek en achterliggende bedrijfsgebouwen op met gras begroeid erf, vermoedelijk daterend uit eind 18de eeuw; de huidige bedrijfsgebouwen werden later opgetrokken. Vlak voor de aan de straat gelegen boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met oude kern uit de 18de eeuw, staan vijf leilinden.


ID: 59262 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bevrijdingsstraat 1 (Sint-Laureins)
Thans onbewoonde hoeve met losse bestanddelen, de grote houten schuur met strodak ten westen van het huis, met jaartal 1723 op een houten tussenschot, is gesloopt.


ID: 59098 | Bouwkundig element

Hoeve met losse  bestanddelen

Blekkersdijk 4 (Sint-Laureins)
Hoeve met met boomgaard en drinkpoel op het erf voor het woonhuis, aan de straat afgesloten met ijzeren hek en meidoornhaag. Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1876, ruime schuur onder afgewolfd zadeldak.


ID: 58247 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bredeweg 5 (Sint-Laureins)
Hoeve met losse bestanddelen, op erf afgesloten met ijzeren hek aan betonnen hekstijlen, vermoedelijk daterend uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw.