Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8039 resultaten


ID: 45334 | Bouwkundig element

Hof te Moldergem en Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Moldergem 100 (Zwalm)
Gesloten hoeve met 18de-eeuwse boerenwoning en gebouwen van diverse volumes opgesteld rondom een onregelmatige binnenplaats, aan de straat, naast de oprit, kapel opgericht circa 1946.


ID: 45335 | Bouwkundig element

Moldergemhoeve

Moldergem 116 (Zwalm)
Gesloten hoeve uit midden 19de eeuw, en vernieuwingen na brand in 1912, boerenwoning, stallen en een dwarsschuur gedateerd 1851, op hoek van het omhaagde perceel een kapelletje.


ID: 45171 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Olmkensstraat 1 (Zwalm)
Hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, boerenhuis met beraapte voorgevel en in L-vorm aangebouwde stallen en schuur met rondboogvormige gevelnis met heiligenbeeld.


ID: 44014 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Scheldestraat 11 (Zwalm)
Hoeve met achterin gelegen boerenwoning onder tentdak uit het tweede kwart van de 19de eeuw en 19de-eeuwse dienstgebouwen, van de straat afgesloten door bakstenen muur.


ID: 45256 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Paulatemstraat 67 (Zwalm)
Hoeve van het gesloten type uit de 18de eeuw met achterin gelegen boerenwoning, buitenkelder onder zadeldak en achteraan dienstgebouw met bakhuis, beide uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 45317 | Bouwkundig element

Herrethoeve

Rijkekleie 16 (Zwalm)
Oude hoeve heropgebouwd na brand van 1885, onderkelderde boerenwoning, stallen en schuur met toegangspoort, ten noorden bakhuis.


ID: 45184 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steenweg 76 (Zwalm)
Hoeve opklimmend tot 18de eeuw. In de tweede helft van de 19de eeuw ook stokerij.


ID: 45185 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Steenweg 81 (Zwalm)
Boerenwoning met kern uit de 18de eeuw, toegankelijk via voortuintje achter betonnen afsluiting, aan de straat een gecementeerd stuk muur met getoogde deur van wegkapel.


ID: 135156 | Landschappelijk geheel

Kanaal Bossuit-Kortrijk, Sint-Pietersbrugje en Orveytbos

Moen (Zwevegem)
Het gebied ligt rond een gedeelte van het kanaal Bossuit-Kortrijk dat gegraven werd tussen 1857 en 1860 en verbreed in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. Het kanaal diende voor het transport van steenkool naar Kortrijk en omgeving. Het snijdt door de interfluviale kam tussen Schelde- en Leiebekken. Het Sint-Pietersbrugje is een oud en klein ophaalbrugje met een stalen bovenbouw als ophaalmechanisme. Ter hoogte van dit brugje ligt nog een segment van het 19de-eeuwse kanaal dat veel smaller was. Het Orveytbos (voorheen ook Kraaibos genoemd) bevindt zich op het kleiig materiaal dat uitgegraven werd gedurende de verbreding van het kanaal in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. In het oosten loopt de plaatselijk ingesneden spoorwegbedding, een restant van de vroegere spoorlijn Kortrijk-Avelgem-Ronse. Er zijn enkele waardevolle hoeves in het gebied.


ID: 81047 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Zichelen

Astenstraat 8 (Zwevegem)
Kleine hoeve bestaande uit losstaande, al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. De verschillende volumes zijn al aangeduid op de kabinetskaart van Ferraris van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1846. Westelijke erftoegang gemarkeerd door gecementeerde pijlers en ijzeren hek, woonhuis van zeven traveeën ten noorden, schuur ten oosten en stal ten zuiden.