253 resultaten


ID: 130175 | Landschappelijk element

Opgaande beuk in holle weg

Konkelstraat zonder nummer (Zwalm)
De Konkerstraat is een holleweg die diep geërodeerd is in de oostelijke steile helling van de vallei van de Moldergembeek. Om verdere erosie te beperken werden onder andere de taluds van de holle weg beplant, meestal met hakhout. In deze beplanting heeft er zich een enorme opgaande beuk ontwikkeld. De boom met een stamomtrek van 320 cm, is zéér hoog opgesleund en heeft een kruindoormeter van 23 meter.


ID: 130217 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Noordlaan zonder nummer (Zwalm)
Aan de oostzijde van de Noordlaan, een oude holle weg die de noordflank van de Zwalmvallei beklimt, bevindt er zich een houtkant op talud. De houtkant wordt er nog op traditionele wijze als hakhout onderhouden en heeft zijn zwaarste hakhoutstoven in de kop van het talud. Deze houtkant voorkomt erosie en stabiliseert het talud aan de rand van de Zwalm Cauter.


ID: 130109 | Landschappelijk element

Drie knotessen in houtkant op talud

Zavelputstraat 17 (Zwalm)
Langs de westkant van een oude holle weg bevindt er zich een houtkant op een steil talud. De houtkant wordt er nog op traditionele wijze als hakhout onderhouden en heeft drie knotessen in de kop van het talud. Deze houtkant voorkomt erosie en stabiliseert het talud waarop zich zeer dicht bij de kop van het talud de hoeve bevindt. De knotessen worden periodiek gekapt en de houtkant wordt als hakhout beheerd, dit zijn traditionele beheersvorm met als doel het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering.