Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 51747 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogwielkestraat 53-55 (Lichtervelde)
Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met dezelfde opstelling van woonhuis en schuur. Lage losstaande bestanddelen van baksteen onder pannen zadeldaken rondom een uitgestrekt, met gras begroeid en deels gekasseid erf; centrale, recentere duiventil en conisch hondenhok met bolbekroning; mestvaalt.


ID: 10261 | Bouwkundig element

Hoeve Oud Klooster

Ceciliastraat 6 (Lier)
Gelegen aan het Netekanaal op niet afgebakend domein: hoeve van 1923 met boomgaard, wagenhuis en moestuin en aarden erf.


ID: 74206 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Broekstraat 24 (Lierde)
Voormalige hoeve met gesloten aanleg, overhoeks ingeplant met sterk markerende geknotte es naast zuidoostelijke gevelhoek aan de straat. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken; merendeels teruggaand op een semigesloten hoeve van 1837; door jongere aanpassingen, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, geëvolueerd tot hoeve met gesloten aanleg.


ID: 47495 | Bouwkundig element

Johannahoeve

Vlimmersebaan 134 (Lille)
Achterin gelegen hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, te bereiken via een eikendreef die uitgeeft op een centraal, met gras begroeid erf.


ID: 70048 | Bouwkundig element

Hoeve

Kiviethoek 1 (Lo-Reninge)
Historische hoeve, als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 met enkele losstaande bestanddelen op een groot rechthoekig perceel met boomgaard. Het omwald opperhof betreedt men via een ijzeren hekken tussen twee bakstenen postamenten, rechts met aanleunend halfrond hondenhok. Links bevindt zich het voormalig melkhuisje. Ten zuiden is tegen het boerenburgerhuis een ast aangebouwd. Het ten noorden aansluitende bakhuis dateert van circa 1866.


ID: 70227 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Pollinkhof

Vaartstraat 2 (Lo-Reninge)
Het is een erg beeldbepalende in kern 18de-eeuwse hoeve. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met dakruiter, 18de-eeuws uitzicht, doch met 19de-eeuwse uitbreiding. Ten zuidwesten van het boerenhuis, tabaksast van circa 1876. Ten noorden van het erf, lange stal, oorspronkelijk teruggaand op twee kortere stallen die circa 1876. Dwarsschuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis, teruggaand tot circa 1750. Ten oosten een laaggelegen graslandcomplex dat al aanwezig is op de Ferrariskaart.


ID: 27869 | Bouwkundig element

Hoeve en Brouwerij De Donder

Ladeuze 5 (Maarkedal)
Imposante en opmerkelijke gewitte bakstenen hoeve van het gesloten type met verheven ligging ten opzichte van de straat. Gekasseide oprit en dito, ruime en onregelmatige vijfhoekige binnenplaats; laag ommuurde vroegere mestvaalt en hondenhok in de zuidwestelijke erfhoek. Lang boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw maar met latere aanpassingen. Vroeger brouwerijgebouw van anderhalve bouwlaag op souterrain en onder pannen zadeldak.


ID: 77589 | Bouwkundig element

Hoeve van Nijpezeel met Duivenmolen

Sint-Katarinastraat (Machelen)
Aanvankelijk alleenstaande watermolen met bescheiden woning waaraan in de loop der tijd onderdelen werden bijgebouwd zodat het molencomplex in het derde kwart van de 19de eeuw was uitgegroeid tot een gesloten hoeve.


ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Bueren

Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 303879 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Prinsessenhof

Gasthuisstraat 51 (Merchtem)
U-vormige ingeplante gesloten hoeve met langsschuur minstens teruggaand tot het vierde kwart van de 19de eeuw, boerenhuis en de in L-vorm aansluitende stallen heropgebouwd in 1935.