244 resultaten


ID: 31653 | Bouwkundig element

Sint-Joriskapel

Hemelsveldstraat zonder nummer (Alken)
De quarta-capella van het Heilig Kruis en Sint-Joris was een filiaal van de Sint-Aldegondiskerk, reeds vermeld in de 17de eeuw. Het begevingsrecht was in handen van het kapittel van Huy.


ID: 131387 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij kunstenaarswoning Huis Ten Berghe

Meuleberg 3 (Anzegem)
De hoogstamboomgaard met onder andere een zwarte moerbei werd aangeplant omstreeks 1908 bij de kunstenaarswoning Huis Ten Berghe.


ID: 133365 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met afsluitingshaag

Fr. De Greefstraat zonder nummer, Wolfpoortstraat zonder nummer (Beersel)
Tussen de Fr. De Greefstraat en de Wolfpoortstraat is er een hoogstamboomgaard waarbij de afgestorven fruitbomen regelmatig werden vervangen met jonge inboet. De boomgaard is bovendien nog voorzien van een afsluitingshaag van meidoorn, beuk, haagbeuk en met natuurlijke verrijking van eik, hazelaar en sleedoorn.


ID: 135259 | Landschappelijk geheel

Landcommanderij Alden Biesen

Bilzen, Kleine-spouwen, Martenslinde, Rijkhoven (Bilzen)
Alden Biesen is gelegen aan de Kasteelstraat te Rijkhoven (Bilzen), een voormalig landbouwdorp. In 1220 werd door de abdis van Munsterbilzen en de graaf van Loon een kerkje met afhankelijkheden en akkers geschonken aan de Duitse orde, die er een commanderij oprichtte. De commanderij van Biesen groeide uit tot de hoofdzetel van de balije van de Nederlanden en kreeg hierdoor de benaming landcommanderij. Van het oorspronkelijke gebouwenbestand is vrijwel niks bekend. Vanaf 1543 werd gestart met de bouw van het huidige waterlslot. In latere bouwcampagnes volgde de bouw van de verschillende andere gebouwen op de site. Rond een centrale fontein werd een formele tuin aangelegd en eind 18de eeuw werd een Engels park aangelegd.


ID: 133144 | Landschappelijk element

Zwarte moerbei

Beverststraat zonder nummer, Zonhoevestraat zonder nummer (Bilzen)
Als relict uit een oude hoogstamweideboomgaard, behorende tot het erf van de Zonhoeve, staat er op het perceel aan de overkant van de Zonhoevestraat een zwarte moerbei. Door de ouderdom heeft de moerbei zich afgelegd. Deze liggende groeiwijze, ten gevolge van een zwak wortelgestel, wordt regelmatig bij moerbei vastgesteld.


ID: 701 | Bouwkundig element

Hoeve gedateerd 1820

Driesstraat 22-24 (Bilzen)
Reeds op de Ferrariskaart staat een langgestrekte hoeve aangeduid op deze plaats; hiervan bleven geen sporen bewaard. De oude kern van de huidige gebouwen dateert van 1820.


ID: 700 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve van 1849

Jaak Vandersandenstraat 40 (Bilzen)
Ruime, gesloten hoeve van 1849, wat achteruitgelegen ten opzicht van de weg, en door een oprit ermee verbonden.


ID: 303263 | Landschappelijk element

Tuinen en park van de landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat zonder nummer (Bilzen)
De omgeving van de landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning werd sinds minstens de 17de eeuw verfraaid met siertuinen, parken, dreven en hoogstamboomgaarden.


ID: 212405 | Bouwkundig element

Gesloten vakwerkhoeve met hoogstamboomgaard

Lethenstraat 5 (Bilzen)
De hoeve is gelegen aan de Lethenstraat, een vrij smalle weg die van het gehucht Reek naar Leten leidt.


ID: 305762 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden van de landcommanderij Alden Biesen

Maastrichterallee (Bilzen)
De landcommanderij Alden Biesen, waarvan het ontstaan terug voert tot de 13de eeuw, bezat vanaf 1593 een grote en een kleine hoogstamboomgaard ten noorden en zuiden van de lindendreef Maastrichterallee.