Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

216 resultaten


ID: 300137 | Bouwkundig element

Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

Dorpsstraat, Kerkplein, Ketse, Kullaarsweg, Matersestraat, Rokegem (Horebeke)
Het dorpsbeeld van Sint-Maria-Horebeke wordt bepaald door een lintbebouwing aan weerszijden van de Dorpsstraat en het ontbreken van een eigenlijk dorpsplein.


ID: 43764 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Dorpsstraat 29-31 (Horebeke)
Voormalige hoeve van het gesloten type met aan de straat gelegen boerenhuis, nu tweegezinswoning van drie en vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 43768 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Dorpsstraat 38 (Horebeke)
Deze hoeve met een kern uit de 18de eeuw werd in de loop van de 19de of vroege 20ste eeuw uitgebreid tot een hoeve van het gesloten type. Het woonhuis staat dwars op de straat en vormt de westelijke begrenzing van het vierkant erf waarrond een schuur en twee stalvleugels zijn aangelegd.


ID: 305199 | Landschappelijk element

Appelboomgaard met barrier

Herbroekstraat (Kortessem)
Bandijzeren barrier uit het interbellum, als toegang tot een appelboomgaard. Gelegen op de hoek Herbroekstraat-Winkelstraat.


ID: 32434 | Bouwkundig element

Watermolen Luimertingenmolen

Luimertingenstraat 2 (Kortessem)
De voormalige watermolen met molenhuis, molenaarswoning en bijgebouwen in vakwerk, deels versteend, werd reeds vermeld in de 13de eeuw maar het huidige uitzicht is voornamelijk 18de-eeuws.


ID: 134360 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Donnea

Tongersesteenweg 196 (Kortessem)
Al in 1841 genoteerde lusttuin van circa 1 hectare, nu een parkje in landschappelijke stijl uit het einde van de 19de eeuw, gelegen achter en naast het uit de jaren 1830 daterend, goed bewaarde herenhuis met erekoer, dienstgebouwen en hekken uit dezelfde periode.


ID: 135204 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Laarne en omgeving

Laarne (Laarne)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Laarne met bijhorende dreven, omgevende graslanden en akkers. Het slot van Laarne is via een kasseiweg en dreef met de dorpskern verbonden. Aan de andere zijde bevindt zich de kleinschalige dorpskern van Laarne met parochiekerk en vrijheidsboom.


ID: 300191 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met afsluitingshaag van meidoorn

Briegdenstraat (Lanaken)
De hoogstamboomgaard is gelegen in de Briegdenstraat te Veldwezelt (Lanaken). De noordelijke en westelijke zijde zijn begrensd door een afsluitingshaag van meidoorn.


ID: 135101 | Landschappelijk geheel

Abdijdomein Vlierbeek

Kessel-Lo (Leuven)
De abdij van Vlierbeek ligt ten noordoosten van Leuven, maar ten zuiden van de Negenbunders en de drassige vallei van de Molenbeek, die tot in de eerste helft van de 20ste eeuw aansloot op het toen nog bestaande deel van het Lovens Broek of Lovenarenbroek. De dreven, de abdijsite en de akkers errond zijn bewaard gebleven zoals ze 200 jaar geleden waren. Enkele dreven werden in de nabijheid van de abdij aangeplant.


ID: 307116 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Bron

Koetsweg 122 (Leuven)
Kasteeldomein De Bron is een site met een bebouwingshistoriek die teruggaat tot de middeleeuwen. Het huidige kasteel dateert van 1913 en werd gebouwd in opdracht van de Leuvense magistraat Emiel De Becker-Nagelmaekers. Het kasteelpark bevat een hoogstamboomgaard en is omringd met hellingbos in een natuurgebied dat gekenmerkt wordt door drie poelen en een hoger gelegen bron, waaraan het domein zijn naam dankt.