Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20 resultaten


ID: 212383 | Bouwkundig element

Hof ter Brugghen

Assestraat 111 (Dilbeek)
Voormalige hopboerderij van hophandelaar Van Droogenbroeck, gelegen naast de Nieuwermolenbeek op de grens met Asse.


ID: 39039 | Bouwkundig element

Honsemhoeve

Honsemstraat 2 (Dilbeek)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 212385 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve met hopast

Kwaadbunderweg 1, 1A (Dilbeek)
Langestrekte hoeve met één van de weinige bewaarde hopasten in Sint-Ulriks-Kapelle, ten westen hiervan ligt ook het laatste bewaarde hopveld van de gemeente.


ID: 39047 | Bouwkundig element

Hoeve met ast

Sint-Elooistraat 9 (Dilbeek)
L-vormige hoeve met bewaarde en gerenoveerde hopast in vakwerkbouw.


ID: 307465 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met hopast

Blérotstraat 4 (Ieper)
Gaaf bewaarde, thans onbewoonde wederopbouwhoeve uit de jaren 1920 in regionalistische baksteenarchitectuur. Ten zuiden van het erf staat een hopast in vakwerkbouw, mogelijk gebouwd als eerste gebouw op de hoevesite na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 30833 | Bouwkundig element

Hoeve 't Ravenhof

Poperingseweg 412 (Ieper)
Eertijds omwalde hoeve met losse bestanddelen: groepering van verankerde, rood bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder overkragend zadeldak op houten modillons, rond een geasfalteerd erf met centraal siertuintje ter vervanging van vroegere vaalt.


ID: 135154 | Landschappelijk geheel

Helleketelbos en omgeving

Poperinge, Watou (Poperinge)
Deze ankerplaats ligt op de interfluviale kam tussen het bekken van de Vleterbeek en het bekken van de Heidebeek. Langs de helling zijn bronnen waarde beken ontspringen, dichtbij hun bron hebben ze een natuurlijke loop en zijn ze soms zeer diep ingesneden. Het Helleketelbos is een restant van een vroeg-middeleeuws bos. Het huidige bos bestaat uit percelen met loof-, naald- en gemengd bos. Het bos wordt omringd door landbouwland. Ten zuiden van het bos liggen nog enkele hopakkers. In het noorden en westen van de ankerplaatsen zijn er percelen met hagen als perceelsrandbegroeiing, een relict van het vroegere bocagelandschap. De weinige bebouwing bestaat uit hoeves met losstaande gebouwen en omringd door een bomenrij en/of aansluitend een boomgaard. Net ten noorden van het Helleketelbos staat een klein landarbeidershuisje in vakwerk, het zogenaamde ‘Heksenhuisje’.


ID: 201444 | Bouwkundig element

Hopast

Abeelseweg 232 (Poperinge)
De ast en de hoeve maken deel uit van de ankerplaats 'Vleterbeek'. De site staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835 als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen. In 1947 worden vier nieuwe landgebouwen, waaronder de huidige ast, opgetrokken. Vermoedelijk is de huidige ast een oudere constructie.


ID: 201446 | Bouwkundig element

Hopast

Douvieweg 44 (Poperinge)
Hopast, volgens het kadaster gebouwd in 1956, maar wellicht ouder, die deel uitmaakt van een verbouwde hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. De ast bestaat eigenlijk uit twee asten met daartussen een open ruimte. Binnen zijn er in totaal drie systemen toegepast: een systeem met open cokesvuren, later vervangen door een aangebouwde cokesoven met ventilator, het systeem Allaeys en het systeem Vandemoortele.


ID: 31181 | Bouwkundig element

Hopmagazijn en Concert Hall Talbot House

Gasthuisstraat 47, Pottestraat 5-7 (Poperinge)
Voormalig hopmagazijn uit de 19de eeuw, dat hoorde bij Talbot House en tijdens de Eerste Wereldoorlog deels werd omgebouwd tot Concert Hall. Grosso modo L-vormig, bakstenen gebouw met haaks linker gedeelte met de ast, van één travee en twee en een halve bouwlaag onder schilddak en rechter gedeelte van twee bouwlagen onder onderbroken zadeldak, met respectievelijk van links naar rechts: stapel- en weeggebouw van vier traveeën en lagere bijbouw van twee traveeën.