Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6973 resultaten


ID: 305884 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Otegemplaats, Zwevegemstraat (Zwevegem)
Naast het oorlogsmonument in Otegem staat een jonge, opgaande linde (Tilia x europaea ‘Euchlora’). Tijdens de renovatie van het plein rondom de kerk in de periode 1995-1996 werd deze boom geplant ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.


ID: 306181 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Processieweg (Zwevegem)
Aan de toegang tot de historische hoeve ‘Het goed te Moen' staan twee oude lindes. Het betreft hier Hollandse lindes (Tilia x europaea) met een stamomtrek van 414 cm en 449 cm. Deze lindes zijn op traditionele wijze als welkomstboom aangeplant.


ID: 81025 | Bouwkundig element

Hoeve

Salembierstraat 10 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve waarvan site weergegeven sinds 1846. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek; rechterpijler met beglaasde muurnis met Heilige Jozef. Ten noorden boerenhuis gedateerd 1866. Lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Ten westen schuur met aflijnende overhoekse muizentandfries.


ID: 81220 | Bouwkundig element

Hoeve en boerenarbeiderswoning

Scheldestraat 34 (Zwevegem)
Site bestaande uit hoeve en boerenarbeiderswoning. Hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern opgetekend sinds 1770-1778. Kleine hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen van rode baksteen onder golfplaten zadeldaken. Erfoprit met twee lindebomen, stalvleugel, schuur, bewaarde huisweide. Geheel van de straat afgezet door hagen. Boerenarbeiderswoning met datum 1780 in straatgevel. Dubbelhuis van rode, verankerde baksteen onder pannen mansardedak en heiligennis. Lourdesgrot in tuin.


ID: 81109 | Bouwkundig element

Hoeve

Stijn Streuvelsstraat 9 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht opgetekend circa 1846. Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen met pannen zadeldaken in semigesloten opstelling rond een gekasseid erf en met meidoornhaag. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek en hekpijler met klein witgeschilderd kapelletje met beeld van Maria met Kind. Woonhuis met aangrenzende stalvleugel, verder stalvleugel met aangrenzend lager nutsgebouwtje en schuur met wegwijzer Avelgem-Oudenaerde.


ID: 81361 | Landschappelijk element

Twee kruisbomen bij voormalig kruisbeeld

Zandbeekstraat (Zwevegem)
Twee kruisbomen van linde bij een voormalig houten gepolychromeerd kruisbeeld in groen geschilderde houten omkasting. Het beeld dateert vermoedelijk van vóór 1885. De kruispuntbomen stonden bij een voormalige molenweg.


ID: 81364 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Zandbeekstraat 15 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen boerenarbeiderswoning, nu herberg De Muishond in witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint, onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Huisweide met knotwilgen en ijzeren hek.


ID: 81248 | Bouwkundig element

Herenhuis

Zwevegemstraat 83 (Zwevegem)
Herenhuis, aan de straat afgezet door haag met toegang via bakstenen erfpijlers en bewaard hek. Lager volume onder plat dak en achtergelegen fabriek. Dubbelhuis van rode baksteen met aflijnende getrapte fries en met arduin voor sluitstenen en deuromlijsting.


ID: 14684 | Bouwkundig element

Blauwe Hoeve

Blauwe Hoevestraat 8 (Zwijndrecht)
Meerledige hoeve rondom rechthoekig erf, omgeven door een haag en een - gedeeltelijk gedempte - omwalling.


ID: 14691 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Dorp Oost 45 (Zwijndrecht)
Alleenstaand herenhuis met tuin, afgesloten door een haag en ijzeren hek, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.