Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3031 resultaten


ID: 84710 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.


ID: 84061 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapel Onze-Lieve-Vrouw van Kouter

Meerstraat (Berlare)
Boomkapelletje aan solitaire zomereik in straatbocht, teruggaand op in oorsprong oud boomkapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Kouter. Huidig gewit houten kapelletje bekroond door dito kruisje.


ID: 135097 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Leefdaal en omgeving

Leefdaal (Bertem)
De heerlijkheid Levedale stamt uit de 11de of 12de eeuw. Van de oorspronkelijke feodale burcht op de plaats van het huidige kasteel bleven twee ronde torens over en de oorspronkelijke donjon (15de eeuw). In de nabijheid van het kasteel dalen holle wegen af naar de vallei van de Voer. Daarlangs liggen een grote vijver en een verbouwd restant van een vroegere watermolen. In de tuinstructuur van Duchène zijn nog terrassen uit de barokke periode herkenbaar en aanplantingen uit de romantische periode. De beboste siertuin werd verlandschappelijkt met een ringpad. Het parkbos dat zich uitstrekt tot tegen de steenweg Leuven-Tervuren bevat nog een Romeinse grafheuvel. De band met het dorp is duidelijk merkbaar aan de kerkweg (beukendreef) die van het kasteel naar de van oorsprong Romaanse Sint-Lambertuskerk loopt.


ID: 305226 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Kerkring (Bertem)
Ten noorden van het kerkhof staat bij de kerkhofmuur een opgaande lindeboom. Hoogstwaarschijnlijk is deze boom aangeplant als herdenkingsboom, vermoedelijk als vredesboom bij het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 38906 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met gekandelaarde winterlinde

Kamstraat (Bever)
Op een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwkapel die dateert uit 1725. Achter de kapel werd een winterlinde aangeplant. De Winterlinde (Tilia cordata) werd gekandelaard en heeft een mooie representatieve vorm. Gezien de geschatte leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal betreft van winterlinde.


ID: 130887 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde bij Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kamstraat (Bever)
Op een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwkapel die dateert uit 1725. Achter de kapel werd een winterlinde aangeplant. De Winterlinde (Tilia cordata) heeft een mooie representatieve vorm. Gezien de geschatte leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal betreft van winterlinde. In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor die getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.


ID: 131640 | Landschappelijk element

Op stam gezette vlier als hoekboom

Bankstraat (Beveren)
Een vlier met een stamomtrek van 87 cm (2010) waakt als hoekboom over de kadastrale grens.


ID: 305512 | Landschappelijk element

Miraculeuze Linde van Gaverland

Gaverlandstraat (Beveren)
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland werd gebouwd bij de Miraculeuze Linde. Zo’n 500 jaar geleden (1511 -1512) werd er tot driemaal toe het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw gevonden en teruggeplaatst bij de lindeboom. De kapel is uitgegroeid tot een bedevaartsoord, de lindeboom bij het koor van de kapel is nog steeds dezelfde boom die op postkaarten te zien is (postkaarten dateren van vooraan de 20ste eeuw). Zoals te zien is werd de boom afgeschermd met een houten schutting. De boom had het vermoedelijk hard te verduren om dat men in die periode geloofde in de miraculeuze kracht van bomen en andere natuurelementen. Mogelijks werden bladeren, takjes en schors verzameld om als amulet te gebruiken of werd de boom vernageld of met lapjes behangen.


ID: 17336 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Heilige Harten Jezus en Maria, omgeven door linden

Hoog-Kallostraat 1 (Beveren)
Bakstenen constructie met eertijds 1818 gedateerde puntgevel, doch vandaag volledig bepleisterd en geschilderd, afgelijnd door hoekpilasters. Kapel is omgeven door lindes.


ID: 132043 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als bakenboom Fort Liefkenshoek

Ketenislaan (Beveren)
Op de site van het Fort Liefkenshoek staat een enorme beeldbepalende Canadapopulier. Op het moment van de inventarisatie in 2011 had hij een stamomtrek van circa 6 meter, een hoge takvrije stam van 11 meter en een door snoei ingekorte hoogte van 28 meter. Deze enorme boom staat gekend als bakenboom en was een vast merkteken die het vaarwater markeerde.