Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3029 resultaten


ID: 132767 | Landschappelijk element

Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij watermolen Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij het rad van de watermolen, een onderdeel uit een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de zon.


ID: 132772 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden bij het Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Het Hof te Wassenhove stond gekend als hengstenhouderij. Vier gekandelaarde linden dienden als schermbeplanting bij het gebouwtje aan de hengstenweide. De linden werden hier als schaduw boom geplant om de wachtende merrie van enige koelte te voorzien.


ID: 130353 | Landschappelijk element

Lovertheater uit haagbeuk Kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Het lovertheater is volledig aangelegd in haagbeuk en is uniek in zijn soort voor België. Er is een gecompartimenteerde inkompartij die met geschoren hagen en leilindes werd afgeboord. Haaks op de inkompartij is de toegang tot het theater, met op het einde het centrale middenvak. Ook op het eind van de toegang zijn er links en rechts de berceaus die het theater volledig ontsluiten en toegang geven tot de loges. De loges zelf zijn telkens afgeboord met, op overkijkbare hoogte, geschoren hagen.


ID: 132648 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van bruine beuk

Knutsegemstraat (Zottegem)
Een afsluitingshaag langs de Knutsegemstraat aangelegd met bruine beuk.


ID: 132704 | Landschappelijk element

Jonge opgaande kapellinde

Knutsegemstraat, Vierschaar (Zottegem)
Volgens aloude traditie werd bij de Onze-Lieve-Vrouwkapel een lindeboom aangeplant. De jonge boom staat bij het kruispunt van de Knutsegemstraat en Vierschaar.


ID: 132649 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van buxus

Knutsegemstraat 70 (Zottegem)
Langs de Knutsegemstraat een goed bewaarde en zeldzame afsluitingshaag aangelegd met buxus.


ID: 131618 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij veldkruis

Kortendries (Zottegem)
Bij een kruispunt van landelijke wegen staat een eenzame meidoorn bij een wegkruis. Het planten van doornen struiken bij wegkruisen of kruispunten is een gebruik dat vroeger meer voorkwam. Op oude kaarten werden ze als épine, het Franse woord voor doorn of doornstruik, ingetekend.


ID: 131620 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Kruiswaterplein (Zottegem)
Centraal op het Kruiswaterplein staat een gekandelaarde linde. De boom is er vermoedelijk gekomen ter vervanging van een vredesboom na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 300927 | Bouwkundig element

Dorpskern Sint-Goriks-Oudenhove

Kruiswaterplein, Sint-Goriksstraat, Smisstraat, Ten Bosse, Traveins (Zottegem)
De dorpskern van Sint-Goriks-Oudenhove, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door het Kruiswaterplein, een nagenoeg driehoekig plein gelegen op een samenloop van wegen.


ID: 131619 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus

Kruiswaterplein 16 (Zottegem)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve is aan de zuidwestzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.