2803 resultaten


ID: 133080 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij de Milanenkapel

Bellegemstraat zonder nummer (Zwevegem)
Bij de Milanenkapel staat een beeldbepalende gekandelaarde kapellinde waarvan in de kroon vier zware en negen kleine gesteltakken vertakken.


ID: 81267 | Bouwkundig element

Kapel der Drie Linden

Drielindenstraat zonder nummer (Zwevegem)
Drielindenstraat z.nr. Z.g. "Kapel der Drie Linden", wegkapel gewijd aan O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, horend bij het z.g. "Drielindenhof" (cf. Drielindenstraat nr. 3). De kapel wordt reeds vermeld in het landboek van Sint-Denijs (Doornikse), (1779). Heden eenbeukig 19de-eeuws bedehuisje met neo-classicistische inslag, beschaduwd door linde, in oorspron


ID: 305885 | Landschappelijk element

Opgaande veldesdoorn als vredesboom

Kerkhofplein zonder nummer, Kerkomtrek zonder nummer (Zwevegem)
Naast het oorlogsmonument aan de kerk van Heestert, staat een jonge, opgaande veldesdoorn. Deze is aangeplant in 2015 als vredesboom.


ID: 80943 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Kreupelstraat 13 (Zwevegem)
Historische hoeve gelegen ten noorden van de Kasteelbeek. Site al weergegeven einde 18de eeuw als omwalde hoeve met losse bestanddelen en kapelletje. In 1864 afgebroken en heropgebouwd. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Tegenover de hoeve, kleine wegkapel van 1924, beschaduwd door linde en wilde kastanje.


ID: 133082 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Lindelaan zonder nummer (Zwevegem)
Een gekandelaarde lindeboom in de Lindelaan is er ooit geplant om de hoek van een kadastraal perceel te markeren.


ID: 81163 | Bouwkundig element

Historische hoeve Het goed te Moen of Goed te Mouden

Moenplaats 9 (Zwevegem)
Moenplaats nr. 9. Historisch belangrijke hoeve z.g. "Het goed te Moen" of "Goed te Mouden". Belangrijkste hoeve op het grondgebied van de gemeente, centrum van de heerlijkheid en het graafschap van Moen met leenhof waarvan 59 achterlenen afhingen. De heerlijkheid wordt gehouden van het leenhof van Ninove.Oudste vermelding van de heren van Moen in de 11de eeu


ID: 305883 | Landschappelijk element

Cipressen en Italiaanse populier in krans van lindes als vredesbomen

Moenplaats zonder nummer (Zwevegem)
Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen. Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920.


ID: 81212 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Neerkouter 3 (Zwevegem)
Neerkouter nr. 3. Aan de straat gelegen historische hoeve z.g. "KAPELHOEVE", volgens opschrift van 1696. Als "ferme Vercruysse" reeds aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) met herkenbare configuratie. Huidig gebouwenbestand grotendeels heropgebouwd na vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, doch met zichtbare oudere kern cf. de aanwezigheid van aandaken en


ID: 305884 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Otegemplaats zonder nummer, Zwevegemstraat zonder nummer (Zwevegem)
Naast het oorlogsmonument in Otegem staat een jonge, opgaande linde (Tilia x europaea ‘Euchlora’). Tijdens de renovatie van het plein rondom de kerk in de periode 1995-1996 werd deze boom geplant ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.


ID: 306181 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Processieweg zonder nummer (Zwevegem)
Aan de toegang tot de historische hoeve ‘Het goed te Moen' staan twee oude lindes. Het betreft hier Hollandse lindes (Tilia x europaea) met een stamomtrek van 414 cm en 449 cm. Deze lindes zijn op traditionele wijze als welkomstboom aangeplant.