Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3029 resultaten


ID: 15879 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met linde

Bergenstraat 90 (Alveringem)
Wegkapel beschaduwd door linde, gelegen links van onverharde oprit naar hoeve. Rechthoekig gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 16115 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Groenspriet's kapel met twee lindes

Burgmolenstraat (Alveringem)
Kapel geflankeerd door twee linden. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, daterend van 1851 (zie gevelsteen).


ID: 16004 | Bouwkundig element

Veldkapel

Groenestraat (Alveringem)
Kleine veldkapel aan kruising van veldwegels, in schaduw van loverrijke bomen. Witgekalkt, bakstenen gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende rand, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 132038 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van meidoorn

Kasteeldreef (Alveringem)
De huisweide aansluitend bij de Kasteelhoeve wordt langs de kerkwegel afgesloten met een veekeringshaag van meidoorn.


ID: 16064 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel Onze-Lieve-Vrouw-troost-in-nood met linde

Kerselaarstraat (Alveringem)
Kleine 19de-eeuwse veldkapel beschaduwd door linde; gelegen aan oprit van hoeve. Het kapelletje is een witgekalkt, rechthoekig, bakstenen gebouwtje onder zadeldak.


ID: 130977 | Landschappelijk element

Geschoren hulsthaag als afsluiting van kerkhof Leisele

Leiseledorp (Alveringem)
Het kerkhof rondom de parochiekerk van Sijsele is langs vier zijden begrensd door een afsluitingshaag van groene hulst. Ook de toegangsdreef naar de kerk is naast de rij gekandelaarde lindes afgeboord met een hulsthaag.


ID: 16073 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Leiseledorp 19 (Alveringem)
Eertijds omwalde pastorie met tuin ingeplant ten noorden van de kerk. Gegroend toegangsbruggetje met rechthoekig poortje over thans gedempte omwalling aan voorzijde van tuin. Rest van omwalling met bakstenen bruggetje in achtertuin. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van circa 1770.


ID: 15979 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 43 (Alveringem)
Op de glooiing naar de IJzer toe, gelegen hoeve met losse, grosso modo T-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf met vaalt, bereikbaar via lange onverharde oprit gemarkeerd door twee linden; rest van de oorspronkelijke omwalling ten noorden van de hoeve. Naar het noorden gericht boerenhuis van twee traveeën links met opkamer + twee traveeën + vijf traveeën lager gedeelte, en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen) met overstekende rand, hoger opgetrokken boven de vier traveeën links en deels mank wegens uitbouw aan achtergevel. In kern vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 132448 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Notelaarstraat (Alveringem)
Langs de Oostsluisbeek zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te kloneren in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 11313 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Zwarte Arend met park

Ertbruggelaan 150, Professor Van den Wildenberglaan 1-2 (Antwerpen)
Inplanting binnen rechthoekig omgracht park met ten westen toegang, kreeg in 1784 zijn huidig uitzicht, de voormalige westelijke dienstgebouwen zijn omgevormd in 1945.