Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3025 resultaten


ID: 130558 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom

Heilig Hartstraat (Antwerpen)
Het pleintje voor de Sint-Willibrorduskerk wordt gedomineerd door een imposante opgaande bruine beuk. De beuk stond oorspronkelijk waarschijnlijk in de afgesloten tuin van de pastorie wat zijn groeikracht en ontwikkeling verklaart. Gezien zijn standplaats en omvang is het mogelijks een vrijheidsboom van 1830 of 1789.


ID: 81715 | Bouwkundig element

Boomkapelletje

Bergstraat 2 (Anzegem)
Boom met houten beglaasd kapelletje met opschrift "AVE MARIA".


ID: 81741 | Bouwkundig element

Vichte Military Cemetery

Elf Novemberlaan (Anzegem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een begraafplaats met rechthoekige plattegrond, een bakstenen omheiningsmuur, een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een schuilgebouw en vijf perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.


ID: 81409 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse kern. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf. rftoegang gemarkeerd door ijzeren hek en lindeboom. Ten noorden het woonhuis, ten oosten klein stalletje, schuur ten zuiden.


ID: 133092 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn ooit twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Eén exemplaar is overgebleven, de tweede is vervangen door een jong exemplaar. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 81408 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Leiestraat 86 (Anzegem)
Kleine dieper in gelegen hoeve, in kern uit de 18de eeuw, heden met laat 19de-eeuws uitzicht. Losstaande gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Westelijke erfoprit gemarkeerd door erfpijlers met ijzeren hek en lindebomen. Ten noorden het woonhuis en ten oosten de schuur.


ID: 133093 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Grote Leiestraat 86 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn er twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee gekandelaarde Hollandse linden.


ID: 307551 | Landschappelijk element

Vastleggingshagen en houtkanten op molenbelt

Kleimolenstraat 2 (Anzegem)
Gemengde hagen en houtkanten aangeplant als vastlegging van een overgebleven molenbelt


ID: 81620 | Bouwkundig element

Hoeve

Koolbroek 1 (Anzegem)
Klein, voormalig hoevetje met 19de-eeuws uitzicht, bestaande uit twee parallelle volumes, boerenhuis en schuur. Erfoprit gemarkeerd door twee lindes. Verankerde gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Dwarsschuur.


ID: 131387 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij kunstenaarswoning Huis Ten Berghe

Meuleberg 3 (Anzegem)
De hoogstamboomgaard met onder andere een zwarte moerbei werd aangeplant omstreeks 1908 bij de kunstenaarswoning Huis Ten Berghe.