Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2604 resultaten


ID: 33349 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoekestraat 136 (Aalter)
Hoeve op omhaagd, begraasd erf met boomgaard en ijzeren toegangshek aan vierkante gewitte pijlers met dekplaat en rechts nis met heiligenbeeldje. Gerenoveerd boerenhuis van zes traveeën onder zadeldakmet oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 300533 | Landschappelijk element

Oude Vaart

Jezuietengoed, Nieuwendam, Patersveld (Aalter)
Het in de jaren 1937-1946 afgesneden oude kanaalgedeelte situeert zich ten westen van het gehucht Aalterbrug en ligt ten zuiden van de eigenlijke rechttrekking. Het Oud Kanaal heeft een breedte van circa 30 meter en is ongeveer 2500 meter lang.


ID: 132469 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zomerlinde bij Jezuïetengoed

Jezuietengoed 12 (Aalter)
Een enorme en zéér zwaar ontwikkelde zomerlinde met een stamomtrek van meer 525 cm (gemeten 2012), staat aan de zuidkant van de bakstenen dwarsschuur van de Hoeve genaamd Jezuïetengoed. De lindeboom heeft een takvrije stam van 3,5 meter en had op het moment van de inventarisatie een zeer groot kruinvolume. De boom is traditioneel en op zéér symmetrische wijze gekandelaard. Op het erf en met uitbreiding in het omliggende landschap is de linde opvallend en beeldbepalend.


ID: 130192 | Landschappelijk element

Opgaande lindendreef bij Wachterspoort Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat (Aalter)
In het kasteeldomein van Poeke zijn de aan water gebonden dreven en lijnaanplantingen langs de Poekebeek, kasteelvijver en –grachten aangeplant met linden. De dreef, die begint aan de Wachterspoort en gelegen is aan de westzijde van de kasteelvijver, werd in oorsprong beplant met zomerlinden. De dreef biedt plaats aan 60 bomen, er zijn inmiddels 5 bomen verdwenen. Er staan nog 48 zomerlinden uit de oorspronkelijke beplanting, na de aanplanting werd er ingeboet met Hollandse linde (3 stuks) en winterlinde (4 stuks). Samen met de dreef aan de oostzijde van de kasteelvijver omkaderen de beide lindendreven het majestueuze uitzicht op het kasteel.


ID: 130776 | Landschappelijk element

Opgaande lindendreef bij Vijverpoort Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat (Aalter)
In het kasteeldomein van Poeke zijn de aan water gebonden dreven en lijnaanplantingen langs de Poekebeek, kasteelvijver en –grachten aangeplant met linden. De dreef, die begint aan de Vijverpoort en gelegen is aan de oostzijde van de kasteelvijver, werd in oorsprong beplant met zomerlinden. De dreef biedt plaats aan 53 bomen, er zijn inmiddels 17 bomen verdwenen. Er staan nog 27 zomerlinden uit de oorspronkelijke beplanting, na de aanplanting werd er ingeboet met Hollandse linde (5 stuks) en winterlinde (4 stuks). Samen met de dreef aan de westzijde van de kasteelvijver omkaderen de beide lindendreven het majestueuze uitzicht op het kasteel.


ID: 132500 | Landschappelijk element

Opgaande eik als overstaander in middelhoutbos Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat (Aalter)
Veel bospercelen in het kasteeldomein van Poeke hebben een goede uitgangssituatie voor traditioneel bosbeheer. Hakhout en middelhout was in de 18de-eeuwse bossen zéér gebruikelijk. Sporen van dit traditioneel bosbeheer zien we hier ondermeer onder de vorm van een individuele opgaande zomereik als onderdeel van een middelhoutbos. Deze kanjer steekt met zijn enorme kruin hoog boven de hakhoutetage uit.


ID: 33401 | Bouwkundig element

Lindehoeve

Konijntje 4 (Aalter)
Hoevetje met nieuw toegangshek. Woonhuis met oude kern, gewitte gevels en gepikte plint; vijf traveeën onder zadeldak met links aandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 33402 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Konijntje 6 (Aalter)
Achterin gelegen laag hoevetje in omhaagde boomgaard. Langgestrekt gebouw van acht traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.


ID: 211261 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Onderdale 17 (Aalter)
Begraasd en beboomd erf afgesloten met hulsthaag. Gerenoveerd boerenhuis met rechts aangebouwde stallen, onder verspringende zadeldaken, oude kern, volgens kadasterarchief aangepast in 1883.