Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2607 resultaten


ID: 16002 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Groenestraat 55 (Alveringem)
Alleenstaand boerenarbeidershuisje midden een omhaagde tuin. Zes traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 15964 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Hoogstadestraat (Alveringem)
Parochiekerk gelegen midden een omhaagd, met dubbele linderij omzoomd kerkhof. Oorspronkelijk laatgotisch bedehuis met 16de-eeuwse kruisingtoren. Nieuwe kerk naar ontwerp van architect L. Allaert van 1975; brandglas-in-beton naar ontwerp van L. Holvoet. Westtoren van drie geledingen, gestut door middel van hoeksteunberen met versnijdingen, onder ingesnoerde naaldspits. Verankerde gele baksteenbouw; aanwezigheid van ijzerzandsteen voornamelijk boven het westportaal. Op het kerkhof bevindt zich het graf van de Belgische soldaat Camille Vanelslande, omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 16008 | Bouwkundig element

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.


ID: 15927 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Kasteeldreef 2 (Alveringem)
Ten zuidoosten van de kerk en aan geasfalteerde veldweg zogenaamd "Kasteeldreef" gelegen hoeve; losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldak rondom begrint, rechthoekig erf. Ten noorden, boerenhuis met achterliggende boomgaard aan veldwegelzijde afgezet met doornhaag. Woonhuis van vier traveeën + twee traveeën tellende linker opkamer, en één bouwlaag onder licht gebogen, doorlopende zadeldak (nok loodrecht op de veldweg, Vlaamse pannen) met hanggoot, gedateerd 1805. Ten oosten, stalling met rechts aanleunende, sterk verbouwde dwarsschuur met wagenhuisgedeelte


ID: 16064 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel Onze-Lieve-Vrouw-troost-in-nood met linde

Kerselaarstraat (Alveringem)
Kleine 19de-eeuwse veldkapel beschaduwd door linde; gelegen aan oprit van hoeve. Het kapelletje is een witgekalkt, rechthoekig, bakstenen gebouwtje onder zadeldak.


ID: 16374 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kruisestraat 2 (Alveringem)
Langgestrekt hoevetje van vijf traveeën links van woonhuis + twee traveeën rechts van schuur en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), uit 19de eeuw met 20ste-eeuwse aanpassingen.


ID: 15840 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve van 1779

Kwellemolenstraat 16-17 (Alveringem)
Gekoppelde woningen (verbouwde langgestrekte hoeve?), aan de kruising van Kwellemolen- en Oerenstraat, met grote voorliggende moestuin en achterliggende boomgaard; geheel omringd met een doorn- en lugustrumhaag. Boerenhuis van negen traveeën, onder meer vier traveeën (nummer 16) + vier traveeën + één travee rechts opkamer (nummer 17) en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot), deels mank wegens uitbouw aan achtergevel; jaartal 1779.


ID: 15841 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kwellemolenstraat 18 (Alveringem)
Aan de straat gelegen hoeve met losse, L-vormige opstelling van leegstaand, sterk gewijzigd boerenhuis en interessante dwarsschuur, met achterliggende boomgaard, gelegen midden weilanden en afgezet met doornhaag en wilgen. Ten oosten van boerenhuis, dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, golfplaten) met overstekende rand op modillons, uit de tweede helft van de 18de eeuw (?). Ten oosten van schuur, grotendeels vervallen, driebeukig wagenhuis.


ID: 15900 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Lindestraat 8 (Alveringem)
Midden deels omhaagde weide en haaks op de straat ingeplant hoevetje aanleunend bij het langgestrekte type wegens normale uitbreidingen. Eén bouwlaag met links dwarsschuurtje + stal van drie traveeën + woongedeelte van vier traveeën en rechts twee opkamertraveeën onder zadeldak met hanggoot.


ID: 132448 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Notelaarstraat (Alveringem)
Langs de Oostsluisbeek zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te kloneren in het landschap zijn blijven bestaan.