Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

469 resultaten


ID: 130334 | Landschappelijk element

Knotlinde in houtkant op talud

Heuvelgem 23 (Zwalm)
De hoeve Heuvelgem 23 is gebouwd boven op een talud. Om te voorkomen dat de gebouwen verzakken is er in een houtkant voorzien. Ook het wortelgestel van een oude knotlinde fixeert het en voorkomt erosie op het talud. Het betreft een hoog geknotte Hollandse linde met en stamomtrek van 314 cm.


ID: 130335 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Heuvelgem 23 (Zwalm)
Het erf bij de hoeve Heuvelgem 23 situeert zich hoog, net achter het steile talud dat zich langs de straat bevind. Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit linde, haagbeuk, meidoorn, es, eik, vlier en olm. Ze worden als hakhout beheerd, verschillende zijn uitgegroeid tot boom en worden geknot. Er zijn ook aanplantingen van laurierkers en dwergcypres. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud werd hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130174 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud van holle weg

Konkelstraat (Zwalm)
De Konkerstraat is een holleweg die diep geƫrodeerd is in de oostelijke steile helling van de vallei van de Moldergembeek. Om verdere erosie te beperken werden onder andere de taluds van de holle weg beplant, meestal met hakhout. De beplanting al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt bestaat uit esdoorn, hazelaar, es, canadapopulier, boskers, zomereik, vlier, linde en olm.


ID: 130216 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Krekelstraat (Zwalm)
Een houtkant op het talud langs de Krekelstraat en langs de steile losweg naar de hoger gelegen akker, is er van oudsher beplant. De aanplantingen zijn zoals de traditie het voorschrijft uitgevoerd op de kop of in de bovenste helft van het talud. De houtkant heeft tot doel om het talud te verstevigen en om op deze wijze erosie te bestrijden en werd als hakhout beheerd en voorzag in: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130217 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Noordlaan (Zwalm)
Aan de oostzijde van de Noordlaan, een oude holle weg die de noordflank van de Zwalmvallei beklimt, bevindt er zich een houtkant op talud. De houtkant wordt er nog op traditionele wijze als hakhout onderhouden en heeft zijn zwaarste hakhoutstoven in de kop van het talud. Deze houtkant voorkomt erosie en stabiliseert het talud aan de rand van de Zwalm Cauter.


ID: 130272 | Landschappelijk element

Zes hakhoutstoven op talud

Ommegangstraat (Zwalm)
Op het hoog talud langs de ruilverkavelingsweg staat een restant uit een houtkant, bestaande uit zes oude hakhoutstoven van es (drie stuks), olm, vlier en sleedoorn. Het talud is ongeveer 3 meter hoog en bakent de hoger gelegen kouter af ten opzichte van de lager gelegen gronden die vroeger als weiland in gebruik waren. Het eeuwen oude talud is ontstaan door de continue aanwezigheid van beplantingen die het afspoelen door erosie van de vruchtbare bodems in het akkergebied kon voorkomen. De essenhakhoutstoven met een omtrek van soms meer dan 6,5 meter zijn hier nog de zeldzame getuigen en het restant van een hakhoutbeplanting die door de agrariƫrs werd onderhouden in functie van erosiebestrijding.


ID: 130285 | Landschappelijk element

Meidoorn als relict van houtkant

Ommegangstraat (Zwalm)
Een flink uit de kluiten gewassen eensteilige meidoorn staat in de rand van de ommegangstraat op een wegtalud. Deze eenzame struik is vermoedelijk een restant uit een houtkant.


ID: 130149 | Landschappelijk element

Vier lindenhakhoutstoven op de voormalige Scheldeoever

Peperstraat (Zwalm)
Vier enorme hakhoutstoven langs de straat tegen over Hof ter Schelde, Peperstraat 39. Het zijn restanten uit een lindenrij langs de voormalige oever van de meanderende Schelde die hier rechtgetrokken is rond 1870 en later werd gedempt.


ID: 130337 | Landschappelijk element

Houtkant met opgaande es

Rijkekleie 16 (Zwalm)
Houtkant op een talud langs de Rijkekleie, in hoofdzaak bestaand uit opgaande es met aanvullingen van al dan niet natuurlijke aanrijking van haagbeuk en olm. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan.