Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

197 resultaten


ID: 34577 | Bouwkundig element

Hovenierswoning

Blekkervijverstraat 66 (Aalter)
Hovenierswoning bij Buitenverblijf Blekkersbos en eveneens opgetrokken uit wit- en groengeglazuurde bakstenen.


ID: 34902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Wallen

Heirstraat 33-35 (Aalter)
Rechthoekig onderkelderd gebouw uit de 19de eeuw, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met dakkapel en oeils-de-boeuf, gelegen in een grotendeels behouden rechthoekige omwalling. Toegang over de omgrachting met brug en smeedijzeren hek met gekasseide oprit. Remise en hovenierswoning van drie traveeën breed en drie traveeën diep onder schilddak, uit de 19de eeuw. Mestvaalt en aalpomp en deels ommuurde moestuin met gebombeerde serre, aangebouwd tegen de afsluitingsmuur. Grotwerk aan de grote vijver in de tuin.


ID: 12425 | Bouwkundig element

Hovenierswoning

Groenenhoek 134 (Aartselaar)
Tegenover de dreef naar het kasteel Hemiksemhof gelegen, voormalige hovenierswoning bij het Hemiksemhof. Bestaande uit een klein rechthoekig woonhuis, aanpalende rechthoekige stalling en bakhuisje uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 83674 | Bouwkundig element

Hoeve Visart

Schooldreef 15 (Alveringem)
Zogenaamd "Hoeve Visart", historisch teruggaand op het zogenaamd "Kasteel van het Vrije van St-Omaars", reeds gedeeltelijk verdwenen in 1680, op een ‘fraeye ende eerelycke woonste’ in de buurt na. Merkwaardig complex midden poldervlakte, bereikbaar via bakstenen, drieledige boogbrug met neogotisch hek tussen postamenten (gietijzer?) over brede sloot welke het domein in het noorden en het westen omgeeft. Hoeve ondergebracht in 19de-eeuwse afhankelijkheden van voormalig kasteel, meer bepaald in woningen van koetsier en hovenier, en stallingen.


ID: 200552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.


ID: 6523 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Den Brandt

Beukenlaan 12 (Antwerpen)
Het kasteeldomein bestaat uit hoofd- en dienstgebouwen in U-vorm geschikt rondom een staatsieplein met bloemperken en een fontein. Het omgevende park met waterpartijen bevat nog andere bijgebouwen zoals het koetshuis en de hovenierswoning.


ID: 6524 | Bouwkundig element

Villa La Chapelle

Beukenlaan 16 (Antwerpen)
Pittoreske cottage in neogotische stijl, tussen 1880 en 1885 gebouwd als hovenierswoning van kasteel Den Brandt, in opdracht van Emile Augustin Joseph della Faille de Waerloos. Albert Kreglinger liet de cottage in 1926 door Joseph Hertogs tot zijn huidige vorm uitbreiden en als landhuis herinrichten.


ID: 11358 | Bouwkundig element

Hovenierswoning

Geestenspoor 89 (Antwerpen)
Eenvoudige achterin gelegen hovenierswoning met parallel gelegen stal aan zuidzijde; ommuurd domein.


ID: 304120 | Bouwkundig element

Hovenierswoning Harmoniepark

Harmoniestraat 23 (Antwerpen)
Hovenierswoning van het Harmoniepark, gebouwd in opdracht van de Société Royale d’Harmonie, naar een ontwerp door Charles Dens uit 1889. Op dat moment voerde de architect belangrijke uitbreidingswerken uit aan de Feestzaal Harmonie, ontworpen door zijn vader Pieter Dens in 1844.


ID: 5436 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kruidtuin

Leopoldstraat 24 (Antwerpen)
Botanische tuin aangelegd op de moes- en fruithof van het Sint-Elisabethgasthuis, met inkompoort uit 1826 toegeschreven aan Pierre Bruno Bourla, een hovenierswoning uit 1870-1871 en balustrade met kandelabers uit 1876-1877 door Pieter Dens, en een oranjerie uit 1884 door Gustave Royers.