Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

957 resultaten


ID: 45334 | Bouwkundig element

Hof te Moldergem en Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Moldergem 100 (Zwalm)
Gesloten hoeve met 18de-eeuwse boerenwoning en gebouwen van diverse volumes opgesteld rondom een onregelmatige binnenplaats, aan de straat, naast de oprit, kapel opgericht circa 1946.


ID: 45335 | Bouwkundig element

Moldergemhoeve

Moldergem 116 (Zwalm)
Gesloten hoeve uit midden 19de eeuw, en vernieuwingen na brand in 1912, boerenwoning, stallen en een dwarsschuur gedateerd 1851, op hoek van het omhaagde perceel een kapelletje.


ID: 45170 | Bouwkundig element

Wegkapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

Olmkensstraat (Zwalm)
Bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje met getraliede rondboognis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gebouwd in 1930.


ID: 81130 | Bouwkundig element

Hoeve

Bavegemstraat 21 (Zwevegem)
Hoeve, site al opgetekend sinds 1770-1778. Nu hoeve met gesloten opstelling, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken pannen of kunstleien. Site aan de straat afgezoomd door meidoornhaag en erftoegang gemarkeerd door poortgebouw. Tegenover gelegen Onze-Lieve-Vrouwkapelletje, opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog


ID: 81144 | Bouwkundig element

Hoeve

Den Helder 4 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, bestaande uit losstaande, al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld erf. De site staat al aangegeven sinds 1846. Erftoegang met kleine bakstenen kapel uit tweede kwart 20ste eeuw, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Woonhuis, stalvleugel uit de tweede helft van de 20ste eeuw en dwarsschuur met asemgaten.


ID: 80895 | Bouwkundig element

Kleine wegkapel

Ellestraat 60 (Zwevegem)
Kleine wegkapel horende bij sterk verbouwde hoeve. Eenvoudig bedehuisje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gedateerd 1900 en opgetrokken in opdracht van de heer Veys. Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond; pannen zadeldak. Puntgevel doorbroken door getoogde en beglaasde nis met heiligenbeeld.


ID: 81076 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Kerkomtrek (Zwevegem)
De eerste kerk van de gemeente was een romaans of vroeggotisch gebouw, restanten hiervan bleven bewaard in de zuidoostelijke gevel. De kerk wordt in 1579 door de geuzen geplunderd. De driebeukige benedenkerk wordt in 1771 gesloopt. In hetzelfde jaar wordt de nieuwe benedenkerk en de toren opgericht. Het laatgotisch koor uit het begin van de 16de eeuw en de zijkapellen bleven behouden. Rond de kerk, ommegang bestaande uit zeven kapelletjes van 1897, elke kapel stelt één van de zeven smarten van Maria voor. Eenbeukige kerk met deels ingewerkte westtoren, schip van vier traveeën, koor van één rechte travee, zijkoren van drie rechte traveeën en sacristie ten noordoosten. Rode baksteenbouw met gebruik van arduin. Sacristie van bruine baksteen. Westtoren van drie geledingen onder vierkante torenspits met kruis en torenhaan. Portaal in rondbogig spaarveld. Schip geritmeerd door steunberen en rondbogige muuropeningen, tevens verschillende ingewerkte 18de-eeuwse grafstenen. 


ID: 81154 | Bouwkundig element

Hoeve met kapel

Knokkestraat 15 (Zwevegem)
Hoeve met aangepast woonhuis. Erfoprit met kapel van 1973, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw De Souterrain. Eerste kapel op deze plaats uit de tweede helft van de 18de eeuw gekend als Derveykapel. Huidige kapel van rode baksteen en rondbogige muuropening met omlijsting van zwarte baksteen.


ID: 80933 | Bouwkundig element

Wegkapel

Kortrijkstraat (Zwevegem)
Wegkapel uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond met zadeldak. Puntgevel met beglaasde muurnis met Maria met kind. Muurplaat met opschrift.


ID: 80943 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische hoeve met kapel en kapelbomen

Kreupelstraat 13 (Zwevegem)
Historische hoeve gelegen ten noorden van de Kasteelbeek. Site al weergegeven einde 18de eeuw als omwalde hoeve met losse bestanddelen en kapelletje. In 1864 afgebroken en heropgebouwd. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden, boerenhuis met bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde vensters met schuiframen. Zijpuntgevel met vlechtingen. Ten oosten dwarsschuur. Ten zuiden stalvleugel met getoogde staldeuropeningen met arduinen negblokken, vermoedelijk herbruikmateriaal. Ten westen aangepast wagenhuis met steunberen en uilengat. Nieuwe loodsen ten zuiden. Tegenover de hoeve, kleine wegkapel van 1924, beschaduwd door linde en wilde kastanje.