Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

28 resultaten


ID: 87385 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keibergstraat 39 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve met bestanddelen opgesteld in L-vorm rondom erf (op het primitief kadasterplan U-vormig opgesteld rondom erf). Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met rechts aansluitend stalling.


ID: 87561 | Bouwkundig element

Hoeve

Slingerstraat 43 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve. Kapelletje en lindeboom bij erftoegang. Voorliggende weiden, bewaarde drinkpoel. Gaat terug op site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830), met losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rondom erf. Mutatie in 1894 waarbij volgens het kadaster het huis totaal herbouwd wordt door Tant Alfons (Staden).


ID: 87589 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Voshoekstraat 4 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen U-vormig rondom het erf gegroepeerd, deels uit de tweede helft van de 18de eeuw en het begin van de de 19de eeuw, zie aanduiding van data in het huis en de daarbij aansluitende stalling. Bij de erfoprit, kapel.


ID: 31600 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krombekestraat 16 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf, toegankelijk via geasfalteerde erfoprit. Ten zuidoosten, moestuin en drenkplaats. Ten oosten, achter de stallen gelegen vaalt. Ten noordwesten boerenwoning van vijf traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder zadeldak met overstekende dakrand op houten modillons. De woning heeft een 19de-eeuws uitzicht, zie 19de-eeuws gevelparement, maar bewaart een oudere kern uit 1739. Ten oosten, 19de-eeuwse stalvleugel onder zadeldak. Ten noorden, achter het huis gelegen bakhuis.


ID: 304835 | Landschappelijk element

Drinkbakken

's Gravenvoeren (Voeren)
Het gebied ten noorden van 's Gravenvoeren heeft geen bronnen door het ontbreken van een watervoerende laag (Vaalser groenzand). De grondwatertafel zit onbereikbaar diep, vandaar dat dit gebied vrij laat (laatste kwart 19de eeuw) werd omgezet in weilanden. In de weilanden bevinden zich (soms ingegraven) betonnen drinkbakken die via een soort cascadesysteem werken. De drinkbakken worden door regenwater of door de landbouwers gevuld.


ID: 33057 | Bouwkundig element

Noordhof

Langemarkstraat 105 (Zonnebeke)
Aan de straat gelegen hoeve, heropgebouwd in 1922-'23 naar ontwerp van architect G. Hutsé, echter vereenvoudigde architecturale uitwerking; teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Losse bestanddelen rondom een begrind erf; boerenburgerhuis, lage stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten, zuidoosten en noordwesten; drenkplaats ten zuiden.


ID: 33094 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Hondstraat 8 (Zonnebeke)
Hoeve heropgebouwd grosso modo naar ontwerp van architect M. Dujardin van 1921. Inbreng van een minder traditioneel element namelijk zijrisaliet met puntgevel in huiserfgevel, voorst aansluitend bij de regionale hoevebouw. Lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met geplaveide stoepen, toegankelijk via gietijzeren hek; boerenhuis, schuur en afgezonderde tabaksast; drenkplaats ten zuidoosten.


ID: 307461 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Zandvoordestraat 16 (Zonnebeke)
De dieper gelegen wederopbouwhoeve uit de eerste helft van de jaren 1920 met gebouwen in vierkantopstelling, is bereikbaar langs een oprit aan de Zandvoordestraat. De toegang tot het erf wordt gemarkeerd door twee bakstenen hekpijlers met ezelsruggen. Het erf is deels verhard met bouwpuin, waaronder abristenen. De hoeve omvat aan de zuidzijde het woonhuis met voortuin, aan de oostzijde de stalvleugel en aan de westzijde de schuur. De poel naast de hoeve ligt op de plaats van het erf van de vooroorlogse hoeve.