Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

156 resultaten


ID: 59827 | Bouwkundig element

Heilig Geesthuis van de Arme Weduwnaars

Kasteelstraat 15 (Kortrijk)
Voormalig Heilig Geesthuis van de Arme Weduwnaars, "Weduwaertshuis", die zich er vestigden in 1587, huis gewijzigd in 1726, zie opschrift "DOMUS S.P.O.C. PAUPERUM ANNO 1726". In 1789 eigendom van het "Bureel van burgerlijke weldadigheid". Vanaf 1901 in particuliere handen. In 1976 gerenoveerd.


ID: 60213 | Bouwkundig element

Baggaertshof

Sint-Jansstraat 35 (Kortrijk)
Reeks van dertien kleine huisjes en kapel, gegroepeerd rond een rechthoekig ommuurd kruidentuintje, tevens met verschillende bomen onder meer een valse acacia, een hazelaar, een vlier, hulst en een zeldzame witte moerbeiboom.


ID: 60373 | Bouwkundig element

Sint-Niklaasklooster

Voorstraat 47 (Kortrijk)
Een groot deel van het middeleeuwse gebouwenbestand wordt afgebroken in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Enkel de gebouwen aan de Voorstraat, de kapel, klooster en voormalige vleugel van de kostschool blijven behouden. De rest verdwijnt met de bouw van het Sint-Niklaasziekenhuis in 1958.


ID: 214012 | Bouwkundig element

Priorij Gasthuse

Voorstraat 51 (Kortrijk)
Maakt deel uit van het Sint-Niklaasklooster. Eenvoudige baksteenbouw onder pannen schilddak. Ontpleisterd parement, zie oude prentbriefkaarten. Houten deur in 18de-eeuwse arduinen spiegelboogomlijsting.


ID: 17653 | Bouwkundig element

Oud Hospitaal

Kruibekestraat 10-14 (Kruibeke)
Voormalig hospitaal opgericht in 1823 door de rijke boerendochter Amelberga Stoop in hofstede daterend van 1771, bestaande uit twee dubbelhuisjes aan de straatzijde van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in verankerde baksteenbouw met gepikte plint en gewitte gevel en achterliggend woonhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak voorzien van twee houten dakkapellen en een dakvenster boven de centrale travee. Vanaf 1855 werd het hospitaal overgenomen door de zusters van Barmhartigheid van Ronse en werden belangrijke uitbreidingswerken doorgevoerd, waaronder bouw van achterliggende kapel. Eenvoudige, eenbeukig bakstenen kapel met driezijdige apsis gebouwd in 1856 in opdracht van Philip Vilain XIIII.


ID: 54804 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Macariusgodshuis, klooster en boomkapel in linde

Molenstraat 35A (Laarne)
Dieper gelegen voormalig klooster met godshuis van 1878, voorafgegaan door een grote tuin aan de kant van de Molenstraat. Eclectische baksteenbouw op T-vormig grondplan van twee bouwlagen en vijftien traveeën breed op een plint van uitspringende baksteen. Voortuin met beeld van de Heilige Jozef met kind. Aan de zijkant van het gebouw staat een linde met boomkapelletje.


ID: 120393 | Bouwkundig element

Oude kern Rekem

Boomgaardstraat, Engelenstraat, Groenplaats, Herenstraat, Isabellastraat, Kanaal, Kanaalstraat, Leon Hermanslaan, Nieuwe Walstraat, Onder de Linden, Oude God, Oude-Weerdstraat, Patersstraat, Schijfstraat, Sint Pieter, Walstraat (Lanaken)
De historische stadskern van Rekem getuigt van een zeer rijke geschiedenis van de stad, met onder andere het kasteel, stadsmuur en –poort, kerken, woningen, enzovoort.


ID: 1010 | Bouwkundig element

Godshuis Armenhuis

Patersstraat 11 (Lanaken)
Op deze plaats bevond zich vroeger het zogenaamde Armenhuis.


ID: 47672 | Bouwkundig element

Gasthuis, burgerlijk godshuis en kapel

Brusselsesteenweg 47 (Lebbeke)
Oprichting van een godshuis of hospicie met kapel in 1864 naar plannen van architect E. de Perre-Montigny uit Gent. Tegen de westgevel van de kapel aanleunend voormalig ziekenhuisgebouw van 1879 naar de plannen van architect E. Bouwens. Verdere uitbreiding in 1904.


ID: 72960 | Bouwkundig element

Godshuis De Zevenslapers

Brouwersstraat 15, Pieter Coutereelstraat 76 (Leuven)
Voormalig Godshuis De Zevenslapers, een verblijf voor zeven ouderlingen en een kapelaan dat in 1439 gesticht werd door Johannes Keynoghe.