Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1052 resultaten


ID: 58013 | Bouwkundig element

Hoeve De Schoone Borneput

Oostendse Steenweg 52 (Zuienkerke)
Schilderachtige historische hoeve met losse witgeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken en met rood geschilderd schrijnwerk. Eerste vermelding van de hoeve in een staat van goed van 1554. Het oudste bewaarde gebouw is de zomerkeuken gedateerd 1569 met de gaaf bewaarde oven en varkensstal. De boerenwoning met kelder, tongewelf onder opkamer. Een 53 meter lange schuur onder een pannen mansardedak met geïncorporeerde stallen, voormalig wagenhuis met acht gaaf bewaarde gebintes.


ID: 57954 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Madeleine

Oosternieuwweg Noord 21 (Zuienkerke)
Eén van de oudst bewaarde historische hoeves van Houtave, uit de middeleeuwen, gekend als paardenkwekerij/-dekkerij en van oudsher eigendom van de Heilige Maria Magdalenaleprozerij uit Brugge. Vermeld in een oorkonde uit 1238, Omwalde hoeve gelegen op terp met toegang via lange erfoprit. Hoeve met losse bestanddelen zijnde een poortgebouw minimaal 16de eeuw, boerenwoning 1630, stal, schuur 1872, voormalig wagenhuis 1874, bakhuis, hutvormig hondenhok en bijgebouwen omheen deels verhard/ gekasseid erf; behouden mestvaalt.


ID: 57955 | Bouwkundig element

Hoeve Middelhofhoek

Oosternieuwweg Noord 30 (Zuienkerke)
De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een ommeloper van 1554. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en een kaart van 1778 aangeduid als grote omwalde hoeve met losstaande bestanddelen en onder meer boomgaard en vijvers. Lange erfoprit naar hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Boerenwoning, laatgotische stijl, van het langgeveltype gedateerd "1626". Breedhuis van zes traveeën en twee hoge opkamertraveeën onder hogere nok in gecementeerd gevelparement met zwartgeschilderde plint Schuur- en stalgebouwen, achtzijdig hondenhok met klokvormige afdekking en 19de-eeuws witgekalkt bakhuisje.


ID: 57951 | Bouwkundig element

Hoeve

Oosternieuwweg Zuid 5 (Zuienkerke)
Historische hoeve opklimmend tot de 16de eeuw, confer aangeduid op de kaart van P. Pourbus 1561-1571. Huidige configuratie al op kaart van Ferraris (1770-1778). Hoeve met haaks op de straat ingeplante losse bestanddelen. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken, boerenwoning van het langgeveltype met geïncorporeerde stallen, aanpalend lager stalletje. Bakstenen stoep, aanbouwen, hoge monumentale schuurvleugel, dwarsschuur met onder lager zadeldak tweeledig wagenhuis en kleiner stalgebouw.


ID: 57962 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde en ommuurde pastorie

Pastoriestraat 11 (Zuienkerke)
Omwalde en ommuurde 18de-eeuwse pastorie in tuin gelegen al aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778 en behoort tot beschermd dorpsgezicht. In 1889 werd een klein rechthoekig poortgebouw opgetrokken, parallel aan de westgevel van het hoofdvolume.. Herenhuis in laatclassicistische stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met beraapte bakstenen gevelparementen, schuiframen met rolluikkasten. Kelder overdekt door tongewelf.


ID: 58113 | Bouwkundig element

Hoeves Klein en Groot Schoeringe

Schoeringstraat 2-4 (Zuienkerke)
Twee historisch bij elkaar horende hoeves die tot het belangrijkste patrimonium van het Brugse Sint-Janshospitaal hoorden. De hofstede Schoeringe gaat terug tot 1230. Het grote goed werd volgens de literatuur eind 17de eeuw opgesplitst in twee landbouwbedrijven. De omgrachting is deel bewaard. Groot Schoeringe had een belangrijke bergschuur staat nu in Bokrijk. Boerenwoning van 1629 vertoont veel verbouwingen met stallen, mestvaalt, paardenstal met koetshuis, hondenhok en wagenhuis, Klein Schoeringe, boerenwoning met geïncorporeerde stallen, stalvleugel en schuur, onderging zware verbouwingen in 2002.


ID: 58116 | Bouwkundig element

Hoeve De Verloren Hoek

Vaartstraat 3 (Zuienkerke)
Hoeve met eerste vermelding in 1468 en aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778 als twee haakse volumes, aan noord- en westzijde omgracht, met aan oostzijde een moestuin. Huidige hoeve met drie losse bestanddelen, waarvan de boerenwoning met geïncorporeerde stallen de oudste zijn, het bakhuis en het lage stalgedeelte uit de eerste helft van de 19de eeuw; de zuidelijke schuurvleugel is gebouwd midden 19de eeuw. Alle gebouwen zijn opgetrokken in verankerde baksteenbouw, onder zadeldaken met Vlaamse pannen. De omwalling is niet meer bewaard.


ID: 57964 | Bouwkundig element

Hoeve van het langgeveltype

Voetweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve opklimmend tot minimaal de 18de eeuw, confer aangeduid op kaart van Ferraris 1770-1778. Hoeve van het langgeveltype gelegen op terp, omzoomd door haag en bomen, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint en met muurankers. Boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak met aan beide zijden lagere geïncorporeerde stallen die nu deel uitmaken van het gerenoveerd woonhuis.


ID: 57973 | Bouwkundig element

Klein Middelhof

Westernieuwweg Noord 1 (Zuienkerke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de 16de eeuw confer aangeduid op de kaart van P. Pourbus 1561-1571. Lange oprit naar onverhard erf met boerenwoning van het langgeveltype met twee opkamertraveeën gedateerd 1859 met verankerde baksteenbouw onder zadeldak met gecementeerd en van rode schijnvoegen voorzien gevelparement. Aanpalende haakse stalvleugel gedateerd 1878, losse bakstenen schuur gedateerd 1874, segmentboogvormige poort, geïncorporeerde varkensstal en restant van drieledig wagenhuis,


ID: 57975 | Bouwkundig element

Hoeve Vijverhof

Westernieuwweg Zuid 14 (Zuienkerke)
Historische omwalde hoeve Vijverhof, ook gekend als Waterhof of Tempeliershof, gelegen ten noordwesten van de historische dorpskom. Hoeve in oorsprong bestaande uit een deels omwald opper- en neerhof, nu hoeve met losse bestanddelen met bewaard gebleven structuur. Voormalig opperhof, gelegen op terp, met aan de noordoostzijde restant van de cirkelvormige omwalling en met boerenwoning en aanpalende bijgebouwen opklimmend tot minimaal de 16de eeuw. De gebouwen zijn opgevat als twee parallelle bakstenen volumes onder zadeldaken, en ten oosten ervan palend aan de kleine binnenkoer een bakhuisje. Op het voormalige neerhof ten zuidoosten een groot losstaand stalgebouw, ten noorden ervan een kleinere stal en ten westen een schuur, wellicht daterend uit begin 19de eeuw.