Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

119 resultaten


ID: 87986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwburg

Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.


ID: 300833 | Bouwkundig element

Dorpskern Melden

Berchemweg, Meldenstraat, Ruiminge (Oudenaarde)
De dorpskern van Melden wordt getypeerd door de motte met parochiekerk Sint-Martinus, de omringende populieren, de pastorie en de overwegend éénlagige 19de-eeuwse woonhuizen.


ID: 307857 | Archeologisch geheel

 Hof de Bruwaan

Boterstraat, Industriepark "De Bruwaan" (Oudenaarde)
De site is gelegen in Bevere, een deelgemeente van Oudenaarde. Het opperhof en een deel van de gracht is nog zeer goed bewaard en is duidelijk zichtbaar in het landschap.


ID: 27722 | Bouwkundig element

Villa Klein Kasteeltje

Mullemstraat 3 (Oudenaarde)
Ten zuiden van de kerk gelegen omwalde villa, gebouwd op een minstens 16de-eeuwse kern, de vroegere merkwaardige feodale omwalde motte met ophaalbrug. Circa 1920 heropgebouwd door architect Ch. Hoge. Middenin met gras begroeide en beboomde omhaagde tuin gelegen regionalistische villa onder verspringend schilddak en toren bekroond door veelhoekig dak uitlopend op peerspits.


ID: 300432 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Bisdom

Dreef 46, Grotstraat 49 (Overijse)
Landhuis uit 1881 met dwarse uitbreiding geregistreerd in 1920 en bijgebouwen ontstaan uit een oudere hoeve, gelegen in een groot domein met aangelegde tuin en moestuin.


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 36957 | Archeologisch geheel

Middeleeuwse motte

Peperstraat (Riemst)
Gaaf bewaarde motteheuvel, met een doorsnede aan de basis van 36 meter, een hoogte van 7 meter en een omringende gracht van 7 meter breed.


ID: 300382 | Archeologisch geheel

Kasteelsite van Wezemaal

Aarschotsesteenweg, Rigessel (Rotselaar)
De kasteelsite van Wezemaal omvat de ondergrondse funderingen van het 12de-eeuwse kasteel van de heren van Wezemaal.


ID: 140152 | Archeologisch geheel

Lobos

Lobosstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Vermoedelijke motte die deels werd afgevlakt door erosie en landbouwactiviteiten. Het verloop en de ophoging zijn nog duidelijk in het landschap.


ID: 303463 | Landschappelijk element

Pastorietuin en aanleg rond de donjon van Brustem

Burggracht 3-5, Singelstraat (Sint-Truiden)
Historisch en archeologisch belangrijke site met ruïne van de burcht, kerk en pastorie, waarvoor een herwaarde­ ringsoperatie met nieuwe aanleg is gepland.