Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

119 resultaten


ID: 75154 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school, internaat en tuinen

Zevenkerken 4, 4A (Brugge)
Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school en internaat en kloostertuinen, religieuze en militaire begraafplaatsen, bunker en kazematten, sportterreinen en zweminfrastructuur, gelegen in een bosrijke omgeving doorsneden door dreven. Het gebouwenbestand van de abdij en de bijhorende school zijn, net als de groenaanleg met siertuinen, nutstuinen en boomgaarden, fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 78924 | Archeologisch / Landschappelijk element

Site Ten Doele en omgeving

Oostkerke (Damme)
De site ten Doele omvat een graslandkern met een goed bewaarde mottesite gelegen in de polders ten noorden van Damme.


ID: 78674 | Bouwkundig element

Kazemat van de Lieve

Haringmarkt (Damme)
Kazemat van de Lieve, één van de materiële getuigen van diverse waterwerken te Damme uit de periode na 1616, hoewel door sommige bronnen ouder gedateerd. De kazemat is gelegen in een weide ten zuidoosten van de Haringmarkt, grosso modo op de plaats van de middeleeuwse Sint-Katharinapoort en op een vroegere courtine tussen twee bastions zie glooiingen in het terrein, daterend van 1616-1620 bij de aanleg van de Spaanse verdedigingswallen.


ID: 78713 | Bouwkundig element

Twee kazematten

Kerkstraat (Damme)
Twee kazematten aan weerszijden van de weg.


ID: 308843 | Archeologisch geheel

Ten Doele

Ten Doelestraat, Westkapellesteenweg (Damme)
Een motte waarvan de motteheuvel en zijn grachten nog zichtbaar zijn in het landschap. De structuur kan in verband gebracht worden met de ontginning en/of de bescherming van de kustvlakte.


ID: 308460 | Archeologisch geheel

Motte

Westkapellesteenweg 3 (Damme)
Laatmiddeleeuwse motte die nog bestaat uit een duidelijk zichtbare, uitzonderlijk ronde heuvel, omringd door een walgracht en met bomen beplant. De hoeve ten oosten van de motte gaat wellicht terug op het neerhof bij de residentie van de amman van Oostkerke op de motte.


ID: 38141 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Wallen

Polderweg 13 (Deinze)
Eén van de drie belangrijke heerlijkheden die het "Heerschip van Gottem" uitmaakten. Volgens het landboek van 1712: "een hof, mote ende meersch van 't goet te Walle" eigendom van de heer Spoelberch. Vlakbij de oude Leie, geïsoleerde hoeve met behouden 1743 gedateerde stallen en nieuw woonhuis van 1943.


ID: 48863 | Bouwkundig element

Bastion VIII

Begijnhoflaan, Nieuw Kwartier 31-32, 41-43, 44-45, 47 (Dendermonde)
Voormalig Bastion VIII met rest van holtraversen, verlande hoofdgracht palend aan de voorgracht en lunet met kruitmagazijn. Nu natuureducatief reservaat. Site aanvankelijk onderdeel van de middeleeuwse vestingmuur met voorliggende gracht verbonden met de Oude Dender.


ID: 48869 | Bouwkundig element

Batterij 3, sergeantenwoning en kazemat

Fortstraat 111, 116-118, 111A (Dendermonde)
Na 1876 werd gestart met de aanleg van drie vooruitgeschoven batterijen op een afstand van circa 2000 meter voor de omwalling van Dendermonde. Deze werden officieel aangelegd om de verdwenen lunet in de voorgracht van de Dendermondse vesting te vervangen. Deze zeer indrukwekkende en solitaire constructies liggen in een prachtig domein en gaan volledig in het landschap op. Het hoofdgebouw telt zeven traveeën en slechts één bouwlaag. De dakconstructie is door de aarden deklaag niet zichtbaar. Tegenover en buiten de gracht ligt de voormalige sergeantenwoning.


ID: 49011 | Bouwkundig element

Bastion IV

Leopoldlaan (Dendermonde)
Tijdens de Hollandse periode maakte de nieuwe vesting Dendermonde deel uit van de Wellingtonbarrière, gerealiseerd onder leiding van Engelse en vooral Hollandse ingenieurs tussen 1816 en 1830 als grensverdediging van de geallieerden tegen Frankrijk.