Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

566 resultaten


ID: 35655 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Ter Ramen met park

Dendermondesteenweg 399 (Destelbergen)
Classicistisch rechthoekig herenhuis uit midden 18de eeuw met symmetrische dubbelhuisopstand en oostelijk georiënteerde voorgevel. Breedhuis van twee bouwlagen en oorspronkelijk slechts vijf traveeën, onder zadeldak. Het kasteel is gelegen in een park dat ten noorden wordt begrensd door een gracht, die oorspronkelijk het gehele perceel omsloot. Een tuinbrug verbindt het kasteel met een oude moestuin met bewaarde moestuinmuur.


ID: 35674 | Bouwkundig element

Hoeve Etting

Dendermondesteenweg 681-683 (Destelbergen)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, nog gedeeltelijk omringd door de aanvankelijk samengestelde rechthoekige omgrachting. Boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Paardenstallen van twee traveeën, gedateerd 1804. Lager bakstenen koets- en wagenhuis uit de 19de eeuw. Midden en schuin op het erf ingeplant bakstenen bijgebouw van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw, oorspronkelijke functie onbekend. Lange rechthoekige bakstenen bedrijfsvleugel met dwarsschuur en stallen, onder zadeldak, uit de 19de eeuw met aangebouwd open wagenhuis. Bouwvallig enkelvoudig bakhuis.


ID: 35677 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Crabbenburg

Eenbeekstraat 32, Zevensterrede 1-5 (Destelbergen)
In 1821-1823 bouw van een buitenplaats door F. Heynderycx, naar ontwerp van de Gentse architect J.B. Van de Cappelle. Licht aangepast en vergroot in 1892. Oorspronkelijk empire buitenplaats met monumentaal karakter, opgevat als een op het zuiden georiënteerde Griekse tempel van drie verdiepingen en drie traveeën met bepleisterde en witgeschilderde gevels. IJzeren toegangshek voor de brug aan vierkante, hardstenen hekpijlers bekroond met een siervaas. Kasteelpark in landschappelijke stijl met beeldbepalende serpentinevijver. Ten oosten van het kasteel, verbonden via een brug over de gracht, liggen de dienstgebouwen van het kasteel: twee personeelswoningen, koetshuis en stallen. Ten noorden hiervan de kasteelhoeve bestaande uit enkele losse gebouwen waaronder een woonhuis, stallen en wagenhuis.


ID: 35626 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Goed te Sande met park

Kerkstraat 65 (Destelbergen)
Kasteeldomein met grachten en vijvers. Begin 19de eeuw werd de bestaande oude hofstede of kasteel met U-vormige aanleg vervangen door een kleinere buitenplaats met weinig uitgesproken H-vormige plattegrond; meermaals aangepast en vergroot. Op het domein: polygonaal bakstenen tuinpaviljoen, waarschijnlijk uit midden 19de eeuw, een tweede tuinpaviljoen met uitzicht op de straat, een ijskelder uit midden 19de eeuw, gelegen aan de vijver. Voorts nog drie 19de-eeuwse tuinbruggen met ijzeren leuningen en één houten hangbrug. In het verlengde van een Beukendreef bevond zich de oude moestuin, waarvan de moestuinmuur en de serre bewaard gebleven zijn.


ID: 35704 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Notax

Kwadenplasstraat 12-16 (Destelbergen)
Omgracht kasteel in bijbehorend park met kasteelhoeve, bijgebouw en toegangspoort nabij de Ledebeek, in de noordwesthoek van de gemeente. In oorsprong zou de site met omgrachting opklimmen tot de vroege middeleeuwen. Ook de naam Notax wijst op de vroegmiddeleeuwse oorsprong. Begin 17de eeuw zou Notax heropgebouwd zijn tot een kasteel dat typologisch aansluit bij de bescheiden kastelen uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gewit bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen onder snijdende schilddaken en lage haakse westvleugel van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 35711 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Paardenstraat 54 (Destelbergen)
Gedeeltelijk gedempte rechthoekige omgrachting. Boerenwoning ingeplant aan de straatkant; één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw maar met latere aanpassingen. Bakstenen dwarsschuur onder hoog zadeldak.


ID: 35719 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwparochie met tuin

Pastorijstraat 17 (Destelbergen)
De pastorie van Destelbergen, omgeven door een deels omgrachte pastorietuin, dateert van 1744. Zij werd onder abt Filips III Standaert gebouwd op kosten de Gentse Sint-Pietersabdij. Kenmerkend is de aanleg van de gebouwen, namelijk in een U-vorm met twee gelijkaardige voormalige koetshuizen die het naar de straat gerichte woonhuis aan weerszij flankeren. De pastoriewoning telt slechts één bouwlaag en vijf traveeën onder een geknikt zadeldak of mansardedak.


ID: 35729 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stationsstraat 26 (Destelbergen)
Deels bewaarde voormalige hoeve met losse bestanddelen en walgracht. Zuid- en oostkant van de vroegere enkelvoudige rechthoekige omgrachting bleven bewaard. Ten zuiden: boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, uit de 18de eeuw.


ID: 35966 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Stas De Richelle

Veerdreef 2-4 (Destelbergen)
Neoclassicistisch kasteel van negen traveeën en twee bouwlagen op onderbouw, onder schilddak, gesitueerd in een kasteelpark en resulterend uit een vergroting waarschijnlijk van midden 19de eeuw van het bestaande kasteel: bewaarde benedenverdieping met bouwkenmerken uit midden 18de eeuw. In het park aanhorigheden uit de 18de en 19de eeuw. Ommuurde rechthoekige moestuin en vroegere ijskelder en resten van de walgracht en van Kasteel ter Kerchove.


ID: 21591 | Bouwkundig element

Kasteel van Diepenbeek

Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
De eerste burcht, het Oude Hof bevond zich in de nabijheid van de Breemakker. In 1433 werd de vrijheerlijkheid Diepenbeek verdeeld tussen de families Schoonvorst en van Gaver enerzijds en de families van Horne en de Merode anderzijds.