532 resultaten


ID: 16126 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bromstraat 6A (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een onverhard erf; boerenhuis op kleine terp. Zou in de 18de eeuw eigendom geweest zijn van het kasteel zogenaamd "Drie Torens" te Brielen.


ID: 15975 | Bouwkundig element

Huis Klein Kasteeltje

Hoogstadestraat 64 (Alveringem)
Classicistisch dubbelhuis van vier travee├źn en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw.


ID: 15839 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen

Kwellemolenstraat 5 (Alveringem)
Binnen een U-vormige wal gelegen meerledige hoeve, ten zuiden en ten zuidwesten afgezet met wilgen en populieren; deels met bakstenen verhard erf ten noorden van woning.


ID: 16073 | Bouwkundig element

Pastorie

Leiseledorp 19 (Alveringem)
Eertijds omwalde pastorie ingeplant ten noorden van de kerk. Gegroend toegangsbruggetje met rechthoekig poortje over thans gedempte omwalling aan voorzijde van tuin. Rest van omwalling met bakstenen bruggetje in achtertuin.


ID: 15844 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwe Herberg 8 (Alveringem)
Nog deels omwalde (rest van wal ten oosten van schuur, afgezet met populieren) hoeve met losse, U-vormige opstelling van gebouwen rondom grasveld (voormalig erf), nabij grote baan. Woonhuis op terp, met achterliggende moestuin en boomgaard.


ID: 16368 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vaartstraat 39 (Alveringem)
Nog deels omwalde hoeve met losse bestanddelen, gegroepeerd rondom verhard erf.


ID: 16097 | Bouwkundig element

Hoeve Het Blauwhuis

Veurnestraat 18 (Alveringem)
Zogenaamd "Het Blauwhuis", in 1765 vermeld als "Maison de Plaisance"; gebouwd ten westen van - en na sloping van kasteel zogenaamd "Den Burg van Leisele" ten zuiden van de kerk.


ID: 302897 | Landschappelijk geheel

Domein Ertbrugge - Zwarte Arend

August Van de Wielelei, Schotensesteenweg (Antwerpen), Ertbruggestraat (Wijnegem)
Het complex met de kastelen Ertbrugge en Zwarte Arend, de hoeven Sitters en Covens, de bijgebouwen, de restanten van de landerijen, de parken, parkbossen en landbouwgronden vormen een uniek overblijfsel van het leefmilieu van voornamelijk de 18de eeuw.


ID: 11557 | Bouwkundig element

Hof Ter Beke

Boomsesteenweg_WI 906, Terbekehofdreef 13 (Antwerpen)
Omgracht en te midden van een park gelegen, L-vormig complex met hoofdvleugel in kern van circa 1680 en haakse bijgebouwen van 1859-1864.


ID: 11476 | Bouwkundig element

Resten speelhuis Den Lekkerentand

Bredabaan 99 (Antwerpen)
Ingebouwd in industriezone, resten van het 16de-eeuwse speelhuis zogenaamd "Den Lekkerentand", verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog; horend bij de vroegere wasserij N.V. Mon Plaisir, nu Euroblan; van de straat afgesloten door een aangepast langgestrekt woonhuis met oude kern.