Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

566 resultaten


ID: 15917 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Roesbruggestraat 30 (Alveringem)
Voormalige pastorie ten noorden van de kerk. Blikvanger wegens inplanting in straatbocht. Laag ommuurd voortuintje en deels beboste achtertuin; links, rest van overbrugde omwalling van de vroegere pastorie. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), tussen twee bijbouwen van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 16368 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vaartstraat 39 (Alveringem)
Nog deels omwalde hoeve met losse bestanddelen, gegroepeerd rondom verhard erf. Op terp staand boerenhuis van vier traveeën + één travee rechts opkamer en één bouwlaag onder deels mank zadeldak (Vlaamse pannen, overstekende rand op modillons achteraan), uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw met aanpassingen uit 19de en 20ste eeuw.


ID: 16097 | Bouwkundig element

Hoeve Het Blauwhuis

Veurnestraat 18 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom een met gras begroeid erf; moestuin voor het boerenhuis; vaalt voor het stalgebouw. Ten oosten, kleine rest van omwalling. Bakstenen pad vanaf de noordgevel van het woonhuis naar dorpsplein toe. Ten noorden, boerenhuis met een linker opkamertravee + vijf traveeën onder kort overstekend zadeldak.


ID: 302897 | Landschappelijk geheel

Domein Ertbrugge - Zwarte Arend

August Van de Wielelei, Schotensesteenweg (Antwerpen), Ertbruggestraat (Wijnegem)
Het complex met de kastelen Ertbrugge en Zwarte Arend, de hoeven Sitters en Covens, de bijgebouwen, de restanten van de landerijen, de parken, parkbossen en landbouwgronden vormen een uniek overblijfsel van het leefmilieu van voornamelijk de 18de eeuw.


ID: 11557 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Ter Beke

Boomsesteenweg 906, Terbekehofdreef 13 (Antwerpen)
Omgracht en te midden van een park gelegen, L-vormig complex met hoofdvleugel in kern van circa 1680 en haakse bijgebouwen van 1859-1864.


ID: 11476 | Bouwkundig element

Resten speelhuis Den Lekkerentand

Bredabaan 99 (Antwerpen)
Ingebouwd in industriezone, resten van het 16de-eeuwse speelhuis zogenaamd "Den Lekkerentand", verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog; horend bij de vroegere wasserij N.V. Mon Plaisir, nu Euroblan; van de straat afgesloten door een aangepast langgestrekt woonhuis met oude kern.


ID: 11286 | Bouwkundig element

Kasteel De Drie Torekens

De Berlaimontstraat 11-27 (Antwerpen)
Rest van 16de- tot 17de-eeuws waterslot en circa 1850 historiserend gerestaureerd, L-vormig hoofdgebouw, aan noordzijde verlengd met koetshuis, ten zuidwesten bijgebouw onder plat en schilddak.


ID: 11568 | Bouwkundig element

Fort VI

Edegemsesteenweg 100 (Antwerpen)
Evenals Fort VII deel uitmakend van de vooruitgeschoven fortengordel rond Antwerpen, naar ontwerp van Alexis Henri Brialmont van 1859-1864.


ID: 11505 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Fort van Merksem

Fortsteenweg (Antwerpen)
Bakstenen fort met hoge wallen en centraal reduit in de binnenste fortengordel rond Antwerpen, gebouwd in de periode 1870-1882. Oorspronkelijk bedroeg de oppervlakte van dit fort 36,4 ha, inclusief de vestinggracht en het buitenglacis.


ID: 306839 | Landschappelijk element

Fragmenten van de Grote Omwalling van de vesting Antwerpen: Wolvenberg en Brilschans

Henri Prostlaan, Marcel Auburtinlaan, Posthofbrug, Uitbreidingstraat (Antwerpen)
Twee fragmenten van de Grote Omwalling van de 19de-eeuwse vesting Antwerpen zijn bewaard gebleven. Samen vormen zij de laatste restanten van de omwalling bij de Berchemsepoort. De twee gebieden staan heden bekend onder de naam Wolvenberg en Brilschans (gemeentepark).