532 resultaten


ID: 134454 | Landschappelijk element

Slotgracht van het Hof ter Bruggen

Werchtersesteenweg (Begijnendijk)
Relicten van een feodaal kasteel (hooghof-neerhofstructuur), omgebouwd tot 'huis van plaisantie' in de 16de eeuw met moestuin en 'lustgrond'; rond 1880 afgebroken maar het patroon van slotgrachten bleef gedeeltelijk bewaard.


ID: 10025 | Bouwkundig element

Kasteel Gestelhof

Gestelhof 9 (Berlaar)
Rechthoekig omgracht waterkasteel in traditionele, neo-Vlaamserenaissance- en neobarokstijl, uit de tweede helft van de 16de eeuw, het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; halfrond neerhof aan westzijde.


ID: 10043 | Bouwkundig element

Hof van Rameyen

Rameyenstraat 4-5 (Berlaar)
In kern opklimmend tot de 13de eeuw. Volgens J.B. Stockmans vermoedelijk opgericht als steen der Familie Berthout of mogelijk als bolwerk ter bescherming aan de Nete.


ID: 84655 | Bouwkundig element

Landhuis Blauwhof

Blauwhofdreef 4 (Berlare)
Voormalige buitenplaats "Blauwhof", teruggaand op een omgrachte hoeve. Geïsoleerde site met walgrachten in het zuiden van de wijk Bareldonk, met de schuine zuidoostelijke zijde gelegen naast de Meirebeek.


ID: 17162 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Hof ter Welle

Anna Piersdreef 2, Lesseliersdreef 49A (Beveren)
Kasteel aan het einde van een dreef met beuken en wilde kastanjelaars. Brede ovale omwalling waarbinnen een ruime, trapezoïdale voorkoer met schoolgebouwen en ten oosten ervan - bereikbaar langs een bakstenen brug op drie korfbogen - het kasteel op rechthoekige plattegrond.


ID: 201044 | Bouwkundig element

Fort van Haasdonk

Bankstraat zonder nummer (Beveren)
Het fort van Haasdonk is een betonnen pantserfort uit de buitenste fortengordel van de vesting Antwerpen, gebouwd in 1906-1914. In die periode werd de buitenste fortengordel met 25 forten en schansen uitgebreid, waaronder het fort van Haasdonk. De vesting Antwerpen bereikte toen haar maximale uitbreiding.


ID: 17111 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Hof ter Saksen

Haasdonkbaan 101 (Beveren)
Het Hof ter Saksen bevindt zich op een uitgestrekt domein ten zuidwesten van het centrum van Beveren. Het domein bestaat uit een park van circa 10 hectare met het kasteel, de oranjerie en voormalige hoeve en als onmiddellijke bufferzone circa 25 hectare landbouwgrond.


ID: 17325 | Bouwkundig element

Herenhuis Hof ten Damme met tuin

Hoog-Kallostraat 4 (Beveren)
Gerestaureerde herenwoning uit de tweede helft van de 18de eeuw, op de plaats van het fort van Kallo uit de 14de eeuw. Ontpleisterde voorgevel van vijf traveeën één bouwlaag + deurtravee, afgedekt door een zadeldak met dakkapel boven de tweede travee.


ID: 758 | Bouwkundig element

Kasteel Groenendaal

Groenendaal 1-2 (Bilzen)
Het kasteel is een U-vormig, nog gedeeltelijk omgracht gebouw, met oudste kern uit midden 17de eeuw. De kasteelhoeve, oorspronkelijke gebouw in Maasstijl, uit midden 17de eeuw-tweede helft 17de eeuw wordt in 1761 tot zijn huidige vorm verbouwd.


ID: 696 | Bouwkundig element

Versterkte site Jonckholt

Jonckholtstraat zonder nummer (Bilzen)
Jonkholt is een middeleeuwse versterkte site in de vallei van de Meersbeek.