524 resultaten


ID: 134159 | Landschappelijk

Park van het Impelkasteel

Motstraat 2 (Zemst)
Middeleeuwse motte, in de 18de eeuw voorzien van een formele aanleg (300 m lang kanaal met eilandtuin) en, in 1783, van een classicistisch landhuis; park tussen 1812 en 1820 omgevormd tot een romantisch 'rivierlandschap' van 5,5 hectare met onder andere boogbrug.


ID: 134155 | Landschappelijk

Domein Ter Borgt

Tervuursesteenweg 501-505 (Zemst)
Landgoed met relicten van een hoogmiddeleeuwse burchtmotte, een 17de-eeuws 'huis van plaisantie', en 19de-eeuwse landschappelijke beplanting, oorspronkelijk circa 1 hectare 90 are; tijdens een recente sanering uitgebreid met een 'sterrenbos' van 60 are.


ID: 134156 | Bouwkundig / Landschappelijk

Villa Diependael met park

Tervuursesteenweg 511 (Zemst)
Een in 1891 omgebouwd landhuis tot kasteelachtige villa, omgeven door landgoed van circa 1 hectare 28 are, oorspronkelijk samengesteld uit drie eilandjes (neerhof, kasteeleiland en eilandtuin).


ID: 14667 | Bouwkundig

Hallerhof, nu gemeentehuis

Kasteeldreef 52, 55 (Zoersel)
Engels getint neogotisch kasteel van 1902 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht. In uitgestrekt landschapspark met vijvers aan noord- en oostzijden.


ID: 300490 | Landschappelijk

Slagveld Passendale

Passendale, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat een deel van het Slagveld van Passendale met het valleigebied van de Ravebeek en enkele grote militaire begraafplaatsen en gedenktekens in de nabijheid van Passendale. Ook een deel van de spoorwegbedding tussen Roeselare en Ieper is opgenomen. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald de bloedige veldslag van het najaar 1917 waarbij de geallieerden de hoogten rond het dorp Passendale wilden innemen. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en ondergrondse schuilplaatsen voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 33016 | Bouwkundig

Landhuis Zonnedaele

Berten Pilstraat 5C (Zonnebeke)
Naar verluidt z.g. "Zonnedaele". Landhuis van 1933, middenin beboomde tuin met rest van omwalling( ?); gelegen ten Z. van en palend aan het kasteeldomein (Ieperstraat nr. 5,7). Naar verluidt, bouwtrant.vnl. bedaking.geïnspireerd op een huis uit de Cévennes (Frankrijk) afgebeeld in "La vie à la campagne". Eclectische, gr.m. L-vormige villa; jaarsteen 1933 met familiewapen in l.zijgevel. T


ID: 33124 | Bouwkundig

Kasteel

Kasteelstraat 1, 3 (Zonnebeke)
Nr. 1. Kasteel wederopgebouwd op de vooroorlogse plaats naar verluidt in de jaren 1930. Oorspronkelijk eigendom van de familie Keingiaert de Gheluvelt, doch nu toebehorend aan de vereniging van de Adel van het Belgische Rijk. Gelegen ten O. van de kerk middenin een park naar Engels model aangelegd met loofbomen, grasperken en restart van omwalling uitgewerkt tot vijver met drie bruggen. o.m. twe


ID: 58090 | Bouwkundig

Mottekasteel en hoeve Hof Cleyhem

Nieuwe Steenweg 3, 5 (Zuienkerke)
Nieuwe Steenweg nrs. 3 en 5. Hoeve en kasteel "Cleyhem". (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003) Het Hof Cleyhem is een zeldzaam voorbeeld van een bewaarde opperhof-neerhof-site, waarbij het kasteeltje gebouwd is op een motte en omringd wordt door een gracht, en de bijhorende boerderij zich ten oosten van dit kasteel bevindt, met oorspronkelijk een eigen omgrachting. Het domein is te bereiken via e


ID: 38359 | Bouwkundig

Hof te Boelake

Boelakendreef 29 (Zulte)
Eertijds omgrachte hoevesite met losse bestanddelen met in kern 17de- en 18de-eeuwse gebouwen, ruim erf met achterin gelegen woonhuis, een dwarsschuur met stal en wagenhuis en recente stallen rondom een ingebouwd bakhuis.


ID: 38434 | Bouwkundig

Domein Kasteel van Olsene

Grote Steenweg 19, 19A, 21, 23 (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.