Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

32 resultaten


ID: 48866 | Bouwkundig element

Mechelse Poort

Leopoldlaan (Dendermonde)
Eén van de twee resterende poorten van de Wellingtonbarrière in Dendermonde, nabij het kruispunt met de Noordlaan en de Mechelsesteenweg. In 1822 werd de in oorsprong middeleeuwse stadspoort gesloopt en vervangen door een nieuwe poort. De huidige poort is de oorspronkelijke binnenpoort van 1822.


ID: 126646 | Bouwkundig element

19de-eeuwse verdedigingsgordel Diest

Allerheiligenberg 42, Antwerpsestraat, Fort Leopold, Leuvensestraat (Diest)
Historisch dient de vesting van Diest gesitueerd in het kader van de nationale defensiepolitiek waarbij Diest een spilfunctie kreeg toebedeeld bij de verdediging van de pas opgerichte Belgische staat.


ID: 200336 | Bouwkundig element

De Wal langs de Stadsgraaf

Senator G. Ruttenstraat, Wal (Dilsen-Stokkem)
Bij grondwerken in 1971 werden de funderingen van de Dilserpoort blootgelegd. Ze hadden een breedte van 3,60 meter. De muren waren opgetrokken uit baksteen, maaskeien en mergelblokken. De poort had een centrale gewelfde doorgang met aan weerszijden een torentje met schietgaten.


ID: 200338 | Bouwkundig element

Wal langs Tugelaplein

Steenkuilstraat (Dilsen-Stokkem)
Pas in de 15de-16de eeuw verschaffen archivalische bronnen inlichtingen over de stadsverdediging. De stadsplattegrond van Stokkem beschreef nagenoeg een vijfhoek met een omtrek van 1540 m. Op de hoeken stonden ronde torens of bastions.


ID: 27002 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven is door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen.


ID: 47035 | Bouwkundig element

Stadspoort Bovenpoort

Bovenrij (Herentals)
Opklimmend tot vóór 1361 en overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling.


ID: 47161 | Bouwkundig element

Stadspoort Zandpoort

Zandstraat (Herentals)
Overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling, opklimmend tot vóór 1400.


ID: 135407 | Landschappelijk geheel

Ieperse vestingen en omgeving, bossen ten zuiden en heuvelrug Wijtschate-Mesen

Kemmel, Wijtschate, Wulvergem (Heuvelland), Hollebeke, Ieper, Voormezele, Zillebeke (Ieper), Mesen (Mesen), Zandvoorde (Zonnebeke)
Dit gebied omvat de bewaarde vestinggordel rond Ieper met de Verdronken Weiden en Zillebekebijver, de bossen rond 't Hoge en Zwarteleen, het domein De Palingbeek met het verwezen kanaal Ieper-Komen, de landbouwgebieden en bossen rond Voormezele, Sint-Elooi en Hollebeke en de Steenbeekvallei met de heuvelrug van Wijtschate-Mesen. Ook delen van de dorpskernen van Zillebeke, Voormezele en Wijtschate zijn opgenomen, evenals een deel van de stadskern van Mesen. Nabij de hoogste heuveltoppen komen brongebieden voor. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en mijnkraters voor. Vanop de heuvelrij, de stadsvesten en enkele bijzondere gedenkplaatsen zijn er bijzondere vergezichten.


ID: 213360 | Bouwkundig element

Rijselpoort

Rijselsepoort (Ieper)
De Rijselpoort, deel uitmakend van de vestinggordel rond de stad Ieper, is te situeren ten zuiden van het centrum van de stad.


ID: 120393 | Bouwkundig element

Oude kern Rekem

Boomgaardstraat, Engelenstraat, Groenplaats, Herenstraat, Isabellastraat, Kanaal, Kanaalstraat, Leon Hermanslaan, Nieuwe Walstraat, Onder de Linden, Oude God, Oude-Weerdstraat, Patersstraat, Schijfstraat, Sint Pieter, Walstraat (Lanaken)
De historische stadskern van Rekem getuigt van een zeer rijke geschiedenis van de stad, met onder andere het kasteel, stadsmuur en –poort, kerken, woningen, enzovoort.