Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

76 resultaten


ID: 208742 | Landschappelijk element

Motepark met siermotte

Sint Maartensplein (Koekelare)
17de- of 18de-eeuwse siermotte in het gemeentelijke "Motepark" tussen het Sint-Maartensplein en de Ichtegemstraat (sportcentrum en -terreinen). Het zes hectare grote gemeentelijke "Motepark" is anno 2008 ingericht als wandelbos, boomleerpad, en avontuurlijk speelplein met visvijver.


ID: 140145 | Archeologisch geheel

Boutersemhof

Ooststatiestraat (Kontich)
Deze archeologische zone omvat een volmiddeleeuwse motte met driedubbele gracht gelegen langsheen de Ooststatiestraat in Kontich-Kazerne. Deze versterkte site breidde vanaf de 13de eeuw uit tot kasteel dat tot WO II quasi continu bewoond werd, waarna de site volledig in verval trad.


ID: 13524 | Archeologisch / Bouwkundig element

Neer- of Nederhoeve

Reepkenslei 32 (Kontich)
Tot villa verbouwd woonstalhuis met kern uit de 18de eeuw en langsschuur, beide gelegen in omhaagde tuinen; motte aan noordwestzijde.


ID: 308044 | Archeologisch / Landschappelijk element

Middeleeuwse dorpskern Werken

Werken (Kortemark)
De historische dorpskern van Werken is gelegen op de grens van het laat-Romeinse/vroegmiddeleeuwse schorrengebied of overstromingsvlakte. De dorpskern omvat het mottekasteel De Hogen Andjoen met aansluitend de Sint-Martinuskerk. Ten zuiden en ten westen liggen graslanden die zich uitstrekken tot aan de Kalvebeek en de Handzamenvaart. De typische dorpsstructuur uit de middeleeuwen is hier bewaard is gebleven. 


ID: 91320 | Archeologisch geheel

 Vrouw Hille Wal

Steenstraat (Kortemark)
Motte, zogenaamd "Vrouw Hille Wal", ook gekend als "Rondlopermotte" of "Onze-Lieve-Vrouwmotte". Gelegen in de vallei van de Bovekerkse Beek. Het betreft een kleine castrale motte uit de 12de-13de eeuw: een motteheuvel van circa vier meter hoog, een gracht van circa 8 meter breed, basisdiameter 30 meter.


ID: 134195 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Waanrode

Klipgaardestraat 2-4 (Kortenaken)
Landhuis gebouwd rond 1867 door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven. In het interbellum werd het kasteel aangekocht door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven, kabinetschef van koning Albert I, die het in een neoclassicistische bouwstijl vergrootte en aanpaste. De hoeve werd rond 1886 gebouwd op de motte in een eenvoudige, functionele baksteenarchitectuur. Omgeven door landschappelijk park dat de motte van een afgebroken feodaal kasteel en een gedeelte van een aanpalend bos omvat, oorspronkelijk circa 25 hectare; dendrologisch interessant.


ID: 200322 | Archeologisch geheel

Motte In de Burg

Wijerdijk (Lanaken)
Middeleeuwse motte die nog duidelijk zichtbaar is op het digitaal hoogtemodel en waarvan de contouren nog terug te vinden zijn in de huidige percelering.


ID: 135106 | Landschappelijk element

Sint-Gitterdal

Landen (Landen)
Deze archeologisch zeer belangrijke site is gelegen ten zuidwesten van Landen, tussen Overwinden en Walsbets. Ondanks zijn rijke bewoningsgeschiedenis bestaat de site heden vooral uit graslanden, akkerland en bos. Ooit lag hier Ouderstad, de voorloper van het huidige Landen. De belangrijkste relicten zijn twee mottes en een Merovingisch grafveld. Sint-Gitterdal beslaat ongeveer 6,5 ha en ligt ingesloten tussen een industriezone en een woongebied.


ID: 302654 | Archeologisch geheel

Feodale motte van Wange

Overhespenstraat (Landen)
De heuvel gelegen langs de Overhespenstraat te Wange is een restant van de feodale motte van Wange. In de volksmond is de site gekend als ‘de Tomme’ daar men aannam dat het om een Romeinse grafheuvel ging. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het een middeleeuwse motteheuvel betreft.


ID: 140143 | Archeologisch geheel

De Oude Hofberg

Poederlee (Lille)
Deze motte met een diameter van 20m, zogenaamd De Oude Hofberg, wordt in verband gebracht met de heren van Poederlee in de volle middeleeuwen. Alle belangrijke kenmerken, buiten de bouwconstructies, zijn nog zichtbaar. De motte is gesitueerd aan de binnenzijde van een meanderbocht van de rivier Aa die de site in het noorden doorkruist.