Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

76 resultaten


ID: 40028 | Archeologisch / Bouwkundig element

Herenhuis De Burcht

Burcht 7 (Londerzeel)
Resten van de plaatselijke burcht, het 18de-eeuwse alleenstaand herenhuis, verbouwd en uitgebreid in de 19de eeuw en de ruïnes van een bakstenen middeleeuwse vestingstoren deel uitmakend van een weermuur.


ID: 134056 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Groenhof

Groenhof 1-2, 3 (Londerzeel)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1760 in opdracht van baron Philippe de Vicq de Cumtich, verbouwd en uitgebreid door Charles de Peñaranda de Franchimont tussen 1890 en 1900 met bouw van nieuwe aanhorigheden en neogotische kapel in 1900; omgeven door park in landschappelijke stijl met een vijver, nagenoeg 2,5 hectare, aangelegd rond 1800 op een site van oude kasteelmotte.


ID: 140154 | Archeologisch geheel

Hof ten Hove

Slabbaertstraat (Lubbeek)
Restanten van een motte en het omliggende domein uit de volle middeleeuwen in de alluviale vlakte van de Molenbeek. De motteheuvel, het neerhof en de grachten zijn nog steeds zichtbaar.


ID: 40177 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof ten Rode of Hof te Steenbrugge

Potaardestraat 2, 2A (Meise)
Dit historisch belangrijke hof, waarvan de oorsprong vermoedelijk teruggaat tot een 13de-eeuwse motte, is vandaag een imposante gesloten hoeve met grotendeels 19de-eeuws gebouwenbestand en een bewaarde omwalde motteheuvel ten zuidoosten.


ID: 40239 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Motte of Den Bergh

Burchtlaan 41 (Merchtem)
Noordelijke bijgebouw als enige herkenbare restant van een kasteel op een motte, gebouwd in 1768.


ID: 40238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Motte De Borght of De Burcht met cottagevilla

Reedijk 10 (Merchtem)
Villa, kadastraal geregistreerd in 1884, bereikbaar door een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers gevolgd door een beboomde dreef, gelegen op een historische, omgrachte motte met een bescheiden landschappelijke beplanting.


ID: 308895 | Archeologisch geheel

Calvarieberg

Houtenmolenwegel, Ruspoel, Torrekensstraat (Merelbeke)
De best bewaarde mogelijke motteheuvel in de omgeving van Munte. Het opper- en neerhof zijn nog zichtbaar in het reliëf. Zonder verder archeologisch onderzoek op de grachten kan deze site niet met zekerheid als voormalig mottekasteel benoemd worden.


ID: 200901 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerkhof en calvarieberg, site met motte

Torrekensstraat (Merelbeke)
Ongeveer 250 meter verwijderd van de huidige kerk, ligt de begraafplaats van Munte met ovaalvormig oud kerkhof. Binnen het oude kerkhof stond de vroegere kerk van Munte; daarachter sluit een beboomde kleine heuvel met houtkant aan, voorheen bekend staand als calvarieberg, met bovenop een grafkapel. De motte kan aanzien worden als een klein en zeer vroeg voorbeeld van een castrale motte en klimt mogelijk op tot de 9de-10de eeuw. Mogelijk van in de 16de eeuw en minstens sinds de eerste helft van de 17de eeuw deed de motte dienst als calvarieberg bij de kerk. De huidige kapel van circa 1880 met uitgesproken neogotische bouwstijl bezit architecturale allure.


ID: 307729 | Bouwkundig element

Spaans Toreken

Kasteelgang 6 (Niel)
Zogenaamd Spaans Toreken, woontoren of donjon uit de tweede helft van de 15de of de eerste helft van de 16de eeuw. De woontoren staat op een verhevenheid, wellicht het afgevlakte restant van een motte uit de volle middeleeuwen. Rond de verhevenheid is het verzonken tracé van de ringgracht nog herkenbaar.


ID: 308367 | Archeologisch geheel

Ninove burcht

Leo Moeremansplaats, Meerbekeweg, Paul De Montplein (Ninove)
De heren van Ninove bouwden wellicht al in het derde kwart van de 11de eeuw langs de weg Ninove-Brussel een motte, ingeplant tussen twee (ondertussen verdwenen) Denderarmen. De kaart van Jacob Van Deventer (ca. 1545), de vroegste afbeelding van de burchtsite, toont de laatmiddeleeuwse situatie na een intensief proces van ‘verstening’ met duidelijk herkenbaar de brede mottegrachten, de ringmuur rond opper- en neerhof, de donjon, talrijke nutsgebouwen en de ‘Kruiskapel’, waar relieken van het Heilig Kruis bewaard werden.