Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

22 resultaten


ID: 302085 | Archeologisch geheel

Singelberg

Lange Broekstraat, Polderdreef, Singelbergstraat (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
De Singelberg is een motteheuvel ten noordwesten van Beveren, opgericht in de eerste helft van de 12de eeuw. De archeologische zone werd uitvoerig onderzocht.


ID: 1908 | Archeologisch / Landschappelijk element

Motte Den Dulft

Kloosterstraat (Bornem)
Motte op een strategische locatie die uitkijkt over de Schelde en het lager gelegen slikken- en schorrengebied. De oprichting wordt vermoedelijk gelinkt aan de eerste Heren van Bornem. De motteheuvel en het zuidelijk deel van het neerhof zijn nog duidelijk als een verhevenheid op te merken in het landschap en werden geïntegreerd in het landschappelijk park bij het Kasteel Dulft.


ID: 79655 | Bouwkundig element

Hoeve Schottenhof

Damse Steenweg 32 (Brugge)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Staat weergegeven op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Fasegewijs tot stand gekomen. Boerenhuis gelegen op een omwalde terp of mote, bereikbaar via een bakstenen toegangsbrug.


ID: 308843 | Archeologisch geheel

Ten Doele

Ten Doelestraat, Westkapellesteenweg (Damme)
Een motte waarvan de motteheuvel en zijn grachten nog zichtbaar zijn in het landschap. De structuur kan in verband gebracht worden met de ontginning en/of de bescherming van de kustvlakte.


ID: 78178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelhoeve

Oostendestraat 87 (Diksmuide)
De erftoegang is gemarkeerd door hekpijlers en de kapel. De tweeledige structuur van de site bestaat uit het omwalde opperhof, minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, met het landhuis en het niet omwalde neerhof met de stal- en schuurvleugel, en het hondenhok. Het behoud van de woning op het opperhof vormt een uitzonderlijk gegeven bij de wederopbouw. In 1920-1921 werd de stal- en schuurvleugel op het neerhof herbouwd door de Brusselse architect Hippolyte Steels. In 1923-1925 stond de Kortrijkse architect Richard Acke in voor de wederopbouw van het landhuis. De sierlijke brug met poort over de wal vormt net als de kapel van 1930 een toevoeging uit de wederopbouw. De oevers van de walgracht zijn afgeboord met oude knotbomen van wilg en populier.


ID: 308849 | Archeologisch geheel

Godelievemotte

Abdijstraat 80 (Gistel)
11de-eeuwse motte waarvan de motteheuvel en de omgrachting nog zichtbaar zijn in het landschap. Het neerhof bevond zich op de plaats waar de 19de-eeuwse Abdij Ten Putte momenteel gesitueerd is.


ID: 79639 | Archeologisch geheel

 Hoge Mote

Zuidwallandstraat (Houthulst)
Ronde motteheuvel van circa 35 meter doorsnede en een hoogte van circa 3 meter omringd door een nog natte en ongeveer 18 meter brede gracht. Ten westen van de motte sporen van een gracht die een ruim trapeziumvormig voorhof van circa 80 bij 80 meter omsloot. De archeologische zone werd tijdens de Eerste Wereldoorlog sterk verstoord.


ID: 140150 | Archeologisch geheel

Hofberg

Dreef (Hulshout)
Tussen de Nete en de Molenlaak en ter hoogte van de eeuwenoude oversteek over de Nete met toponiem ‘De Veurden’, liggen de resten van de middeleeuwse motte "Hofberg". De oudste vermeldingen van dit Oud Hof stammen uit de 13de eeuw. Het Oud Hof bestond uit een opperhof, een neerhof en een motteheuvel en werd vernield in 1673. De motteheuvel en een deel van de grachten zijn momenteel nog zichtbaar in het landschap.


ID: 308855 | Archeologisch geheel

Herenthage

Herenthagestraat, Meenseweg, Waterstraat (Ieper)
Een middeleeuwse motte die gelegen is aan de Korte Keerbeek te Zillebeke. De motteheuvel en de grachten rondom het opperhof zijn zichtbaar in het landschap.


ID: 140145 | Archeologisch geheel

Boutersemhof

Ooststatiestraat (Kontich)
Deze archeologische zone omvat een volmiddeleeuwse motte met driedubbele gracht gelegen langsheen de Ooststatiestraat in Kontich-Kazerne. Deze versterkte site breidde vanaf de 13de eeuw uit tot kasteel dat tot WO II quasi continu bewoond werd, waarna de site volledig in verval trad.