Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

777 resultaten


ID: 9606 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw Sanitary Underwear Company S.A.

Gustaaf Schockaertstraat 7 (Zottegem)
Opmerkelijk gewapend-betonnen fabrieksgebouw, naar ontwerp van ingenieur De Puyseleere, gedateerd 1909 en aldus een der eerste betonconstructies van ons land. Bij dit hoofdgebouw hoort tevens een stoommachine- en ketelhuis, opgetrokken volgens dezelfde constructiemethode, en een octogonale fabrieksschouw in betonmetselwerk, versterkt met ijzeren banden.


ID: 9655 | Bouwkundig element

Brouwerij De Klok en voorbouw

Laurens De Metsstraat 70-74 (Zottegem)
Het complex van de brouwerijgebouwen van De Klok bestaat uit drie volumes en is gebouwd met een betonskelet waartussen de bakstenen gevelvlakken zijn opgetrokken. De voorbouw bestaat uit een bakstenen gebouw van omstreeks het einde van de 19de eeuw met links en rechts ervan een woning. Tegen de rechter woning werd rond de eeuwwisseling een villa aangebouwd.


ID: 38368 | Bouwkundig element

Manege de Ribaucourt

Moerbeekstraat 86 (Zulte)
Manege de Ribaucourt met volledig cirkelvormige bakstenen manege, watertoren, paardenstallen en logies voor jockeys, gebouwd circa 1900.


ID: 23245 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Maastrichterstraat 25 (Zutendaal)
Langgestrekte hoeve, uit de 19de eeuw, met ordonnantie: woonhuis-dwarsschuurstal.


ID: 44021 | Bouwkundig element

Grootveldhoeve

Galerijpad 8 (Zwalm)
Semi-gesloten hoeve, in kern vermoedelijk uit de 18de eeuw maar grotendeels aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 45182 | Bouwkundig element

Watermolen Bistmolen

Krekelstraat 99 (Zwalm)
Achterin het erf, bakstenen molengebouwtje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1775, ten westen molenaarshuis op de straatgevel gedateerd 1672, aanpalend dienstgebouw.


ID: 81024 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Transfostraat 3-25, 28-40, 3A, 5A (Zwevegem)
De gemeente Zwevegem was één van de eerste gemeenten in België die de openbare verlichting met behulp van elektriciteit verzekerde en tevens deze nieuwe energievorm voor haar inwoners voorzag. De bouw van een elektriciteitscentrale vanaf 1912 gaf een enorme impuls aan de lokale economie. De site is een herkenbaar voorbeeld van de bedrijfsarchitectuur van een elektriciteitscentrale op technologisch en architecturaal vlak. De site bewaart administratieve en functionele gebouwen, zoals een machinehal en ketelhuis, opgericht circa 1912-1913, schoorstenen opgetrokken in 1925 en 1938, een betonnen watertoren van 1939, en diverse gebouwen uit het interbellum, namelijk de voormalige barenzaal, een overslaggebouw, ateliergebouw en administratief gebouw.