Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 28039 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Weitstraat 27 (Maarkedal)
Semigesloten bakstenen hoeve met haast vierkant gekasseid erf en enige losse bestanddelen. Na gedeeltelijke afbraak circa 1865 heropgebouwde hoeve; oprichting van kleine stokerij op het achtererf in 1835. IJzeren toegangshek aan dito hekpijlers rechts. Boerenburgerhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met typische bouwkenmerken van het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 40197 | Bouwkundig element

Bieshochthoeve of 't Hof De Biesthoek

Brussegemsesteenweg 25 (Meise)
Achterin gelegen semi-gesloten hoeve, waarvan de woning volgens literatuurgegevens opklimt tot de 17de eeuw en vergroot werd in 1776; op het kadaster wordt in 1866 echter een 'reconstruction totale' geregistreerd met als resultaat een sterk afwijkende inplanting op de mutatieschetsen. In het begin van het tweede millennium werd het complex ingrijpend gerenoveerd met historiserende elementen.


ID: 36197 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Akkerstraat 11 (Melle)
Hoeve van het semigesloten type, naar verluidt vroeger met stokerij en sinds 1898 bloemisterij. In U-vorm opgestelde hoevegebouwen. Oorspronkelijke boerenwoning aan de zuidoostelijke erfzijde, vermoedelijk daterend uit begin 19de eeuw en heden deels omgevormd tot duivenhok. Ten oosten aangebouwde rechthoekige gecementeerde watertoren en met de achterkant aanpalende nieuwe woning uit eind 19de eeuw. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met zadeldak. Vroegere schuur met wagenhuis aan de straatzijde.


ID: 36557 | Bouwkundig element

Hoeve met stokerij en opslagplaatsen

Scheldekaai 12 (Merelbeke)
Belangrijk landelijk bedrijfscomplex uit het midden van de 19de eeuw, ingeplant aan een aanlegkaai van de Schelde. Ommuurd boerenerf met losstaande gebouwen en ijzeren toegangshek. Gewitte bakstenen bedrijfsvleugel op het voorerf onder zadeldak, met links vierkante schoorsteen van de vroegere stokerij.


ID: 46891 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis en boerderij

Diepte 2, 6 (Merksplas)
U-vormige complex, de boerderij van circa 1888 werd in 1892-1893 voorzien van het huidige woonhuis.


ID: 38668 | Bouwkundig element

Brouwerij Ide

Brouwerijstraat 2-4, Stationsstraat 3B (Nazareth)
Aan de Brouwerijstraat gelegen brouwerswoning met 19de-eeuwse kern en vernieuwde gevel van jaren 1920 na de oorlogsschade. Ten oosten, rechthoekig brouwerijgebouw van het cascadetype - opgetrokken uit baksteen met gele bakstenen speklagen onder afgeknot dak bekroond met een kap. Hoge schoorsteen in de zuidhoek.


ID: 38652 | Bouwkundig element

Brouwershof

Eedstraat 33 (Nazareth)
Alleenstaand bakstenen woonhuis van 1909 en achterin gelegen voormalige brouwerijgebouwen met aangepaste muuropeningen en behouden hoge ronde schoorsteen.


ID: 38610 | Bouwkundig element

Hof te Schaapbeke

Prijkelstraat 3 (Nazareth)
Oude hoeve opklimmend tot de 17de eeuw met voormalige landbouwstokerij, hier opgericht in 1878 en ontmanteld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoevecomplex met lange toegangsweg met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak met klokkenstoel, mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw, met 19de-eeuws voorkomen. Stokerijgebouw en bakstenen ronde schoorsteen. Bakstenen stallen onder zadeldaken, vernieuwd in het vierde kwart van de 19de eeuw met rechts ervoor wagenhuis. Alleenstaand bakhuis, gedateerd 1767.


ID: 38707 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Zandstraat 1 (Nazareth)
Hoeve van het semigesloten type, voorheen met landbouwstokerij, ingeplant op de hoek van de straat met woonhuis en stokerijgebouw ten westen en in L-vorm gebouwde schuur en stallen ten oosten en ten zuiden van het verharde binnenerf met ijzeren toegangshek in de noordoosthoek.


ID: 38710 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met stokerij en brouwerijgebouwen

Zandstraat 12 (Nazareth)
Brouwerswoning met stokerij en brouwerijgebouwen van de familie Colbrandt in de eerste helft van de 19de eeuw. Imposant ensemble van gebouwen binnen een ommuurde tuin met centraal ijzeren hek tussen vierkante gemetste hekpijlers met dekplaat en bolornament. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1803. Wagenhuis van de brouwerij, van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.