Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1813 resultaten


ID: 81785 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Vichte

Vichteplaats 46-48 (Anzegem)
Volledig omwalde site, toegankelijk via relatief korte, gekasseide dreef uitgevend op bakstenen boogbrug, met op het einde imposant poortgebouw. Omwald opperhof met kasteel op motte. Neerhof met woonhuis, stalvleugel, schuur en duiventoren.


ID: 302178 | Landschappelijk element

Driedubbele eikendreef bij kasteel de Jonghe

Kasteelstraat (Ardooie)
Oostelijke driedubbele toegangsdreef met opgaande zomereiken, deel uitmakend van het basis-drevenpatroon van kasteel de Jonghe.


ID: 200646 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ardooie

Kasteelstraat 1 (Ardooie)
Kasteeldomein van Ardooie, voorheen gekend als Kasteeldomein de Jonghe d'Ardoye. Classicistisch kasteel uit het laatste kwart van de 18de eeuw, met neoclassicistische verbouwingen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige, beschoeide spiegelvijver, als overblijfsel van de oorspronkelijke aanleg van de Franse tuin. Vanaf het kasteel leiden vier grote dreven in de vier windrichtingen. Het park omvat divers klein bouwkundig erfgoed waaronder enkele afsluitingspalen, een calvariekruis en een veldkruis.


ID: 302179 | Landschappelijk element

Driedubbele bruine beukendreef bij kasteel de Jonghe

Veldkaaistraat (Ardooie)
Oostelijke driedubbele toegangsdreef met opgaande bruinen beuken, deel uitmakend van het basis-drevenpatroon van kasteel de Jonghe.


ID: 208115 | Bouwkundig element

Veldhofstede

Veldkaaistraat 9 (Ardooie)
Hoeve uit het laatste kwart van de 18de eeuw, gelegen ten westen van het kasteel de Jonghe d'Ardoye, op de centrale zichtas van het kasteel. Erftoegang via witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint, rechts met mijtervormige nis met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind, links met ingemetselde natuursteen: "VELDHOFSTEDE/ AD 1767". Toegangsdreef met kasseien. Hoevegebouwen in witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldaken in Vlaamse pannen. Wagen, stal- en schuurvolume.


ID: 135369 | Landschappelijk geheel

Het natuur- en cultuurlandschap tussen de dorpscentra van Oosthoven, Oud-Turnhout en Arendonk

Arendonk (Arendonk), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout)
De ankerplaats is, hoewel plaatselijk aangetast doorheen de tijd, een uniek voorbeeld van een compleet historisch heide – economiesysteem. Historisch – landschappelijk vormde het westelijke deel (de vallei van de Aa met de woonkernen Schuurhoven en Schuurhovenberg) een complex van akkers en graslanden (het zogenaamde infield), terwijl het centrale en oostelijke deel ervan een immense heidevlakte was (het outfield).


ID: 75415 | Bouwkundig element

Kapel van Kruisberg

De Lusthoven (Arendonk)
Gelegen vlakbij de grens ter plaatse van een in de 17de eeuw voor de katholieken uit Mierde gebouwde schuurkerk. In 1880 werd op dezelfde plaats een neoclassicistisch getinte kapel opgericht, in de Eerste en Tweede Wereldoorlog volledig vernield en nadien in moderne stijl heropgebouwd.


ID: 75400 | Bouwkundig element

Kasteel Tip met omringend park en vijver

De Lusthoven 26 (Arendonk)
Tot circa 1863-1866 opklimmend domein, aanvankelijk met boerderij en eenvoudig landhuis toebehorend aan de Engelsman Fox.


ID: 75410 | Bouwkundig element

Portierswoning kasteel Ter Hoge Heide

De Lusthoven 64 (Arendonk)
Voormalige portierswoning bij kasteel Ter Hoge Heide, in 1903 door Albert Emsens opgetrokken ter vervanging van een bestaand landhuis en in 1985 gesloopt.


ID: 75440 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kloosterbaan (Arendonk)
Gelegen vooraan op de Heikant, nu op de hoek van de Kloosterbaan en Steendonk, in gebruik genomen in 1899.