Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1804 resultaten


ID: 300870 | Bouwkundig element

Dorpskern Bellem

Bellemdorpweg, Lotenhullestraat 1, Mariahovelaan 2-6 (Aalter)
Het kleine dorpscentrum van Bellem, rondom een driehoekig, met linden beboomd pleintje, wordt gedomineerd door de heropgebouwde, gotische parochiekerk met omringend kerkhof en aansluitend het kasteel van Bellem, gelegen aan de Mariahovelaan.


ID: 135186 | Landschappelijk geheel

Kraenepoel en Markettebossen

Bellemstation, Kraenepoelpad, Langestraat, Lotenhullestraat, Mariahovelaan, Meerkensdreef, Oude Gentweg, Waggebrug, Weitingstraat (Aalter)
Het gebied omvat de vijver Kraenepoel, met cottagevilla Cranenpoel. Aansluitend bevinden zich de Markettebossen met drevenlandschap en achtster. In het noorden ligt het kasteeldomein van Mariahove, via een dubbele dreef met de kleinschalige dorpskern van Bellem verbonden.


ID: 34566 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Wallekens

Bellemstraat 165 (Aalter)
Kasteel, samen met neerhof gelegen in een rechthoekige meervoudige omgrachting en omgeven door jachtbos en geometrisch drevenstelsel. Ten noordoosten via hekje verbonden met het erf van de hoeve. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak; naar verluidt op voorgevel eertijds gedateerd 1552, doch eerder 18de-eeuwse gevelordonnantie met recente restauratie.


ID: 34576 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Blekkersbos

Blekkervijverstraat 64 (Aalter)
Buitenverblijf in 1904 gebouwd door F. van Besien op een groot deel van het vroegere domein van Blekkervijver. Tijdens de Eerste Wereldoorlog door brand vernield en naar verluidt in 1921 heropgebouwd in dezelfde stijl. Eenvoudig landhuis van twee bouwlagen op arduinen onderbouw onder schilddak. In de tuin merkwaardige duiventil uit de jaren 1930 in beton op pijlers.


ID: 33390 | Bouwkundig element

Drongengoed

Drongengoedweg 9 (Aalter)
De Drongengoedhoeve, de voormalige abdijhoeve van de norbertijnen van Drongen, is een goed bewaarde getuige van bosontginning uit het midden van de 18de eeuw, waarvan de eerste ontginning startte in het midden van de 13de eeuw.


ID: 307744 | Landschappelijk element

Steenweg Deinze-Aalter met wegbeplantingen

Heirstraat (Aalter), Vinktstraat (Deinze)
De steenweg tussen Deinze en Aalter (N409) wordt langs weerszijden geflankeerd door opgaande wegbeplanting van zomereik en bruine beuk.


ID: 131950 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande beuken bij boerenarbeidershuisje

Hooggoed 2 (Aalter)
Aan de westzijde van het erf geeft een beukendreef toegang tot een boerenarbeidershuisje. Het zijn hoog opgesleunde gewone beuken in een dicht plantverband.


ID: 300533 | Landschappelijk element

Oude Vaart

Jezuietengoed, Nieuwendam, Patersveld (Aalter)
Het in de jaren 1937-1946 afgesneden oude kanaalgedeelte situeert zich ten westen van het gehucht Aalterbrug en ligt ten zuiden van de eigenlijke rechttrekking. Het Oud Kanaal heeft een breedte van circa 30 meter en is ongeveer 2500 meter lang.


ID: 130192 | Landschappelijk element

Opgaande lindendreef bij Wachterspoort Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat (Aalter)
In het kasteeldomein van Poeke zijn de aan water gebonden dreven en lijnaanplantingen langs de Poekebeek, kasteelvijver en –grachten aangeplant met linden. De dreef, die begint aan de Wachterspoort en gelegen is aan de westzijde van de kasteelvijver, werd in oorsprong beplant met zomerlinden. De dreef biedt plaats aan 60 bomen, er zijn inmiddels 5 bomen verdwenen. Er staan nog 48 zomerlinden uit de oorspronkelijke beplanting, na de aanplanting werd er ingeboet met Hollandse linde (3 stuks) en winterlinde (4 stuks). Samen met de dreef aan de oostzijde van de kasteelvijver omkaderen de beide lindendreven het majestueuze uitzicht op het kasteel.


ID: 130776 | Landschappelijk element

Opgaande lindendreef bij Vijverpoort Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat (Aalter)
In het kasteeldomein van Poeke zijn de aan water gebonden dreven en lijnaanplantingen langs de Poekebeek, kasteelvijver en –grachten aangeplant met linden. De dreef, die begint aan de Vijverpoort en gelegen is aan de oostzijde van de kasteelvijver, werd in oorsprong beplant met zomerlinden. De dreef biedt plaats aan 53 bomen, er zijn inmiddels 17 bomen verdwenen. Er staan nog 27 zomerlinden uit de oorspronkelijke beplanting, na de aanplanting werd er ingeboet met Hollandse linde (5 stuks) en winterlinde (4 stuks). Samen met de dreef aan de westzijde van de kasteelvijver omkaderen de beide lindendreven het majestueuze uitzicht op het kasteel.