Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1813 resultaten


ID: 11391 | Bouwkundig element

Waterkasteel Hof van Veltwijck

Veltwijcklaan 27 (Antwerpen)
Complex in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit een U-vormig waterkasteel uit de 16de eeuw, gelegen binnen een landschapspark, en een neerhof aan noordzijde met centraal poortgebouw, door een lindedreef verbonden met de Veltwijcklaan.


ID: 300029 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof van Veltwijck

Veltwijcklaan 27 (Antwerpen)
Het kasteeldomein van het Hof van Veltwijck bestaat uit een gebouwencomplex in traditionele bak- en zandsteenstijl, gelegen binnen een rechthoekig omgracht landschapspark (binnenpark), en een buitenpark met gekasseide lindedreef.


ID: 135393 | Landschappelijk geheel

Schelde-Leie interfluvium

Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.


ID: 135399 | Landschappelijk geheel

Bouvelobos en Hemsrode

Anzegem, Gijzelbrechtegem (Anzegem), Elsegem, Petegem-aan-de-Schelde, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat enerzijds de versnipperde boskern van het vroegere Bouvelobos gelegen op de heuvelkam van het Schelde-Leie-inteerfluvium met omgevend open akkerareaal, versneden door smalle beekvalleien en anderzijds de domeingoederen rond het Kasteel van Hemsrode. Rond de historische hoeves Ten Bulke en Hof te Bouvelo bevinden zich oude, middeleeuwse ontginningskernen. Daarnaast zijn in het gebied ook Steentijd-nederzettingen bekend. Het open en nagenoeg onbebouwd karakter, plaatselijk afgewisseld met traditioneel beheerde bossen met bronactiviteit, het waterrijke kasteeldomein van Hemsrode doorsneden door dreven, de uitgesproken hoogteligging (topzones) op de waterscheidingskam en de weidse vergezichten op zowel de Schelde- als de Leievallei vormen voorname landschapskenmerken.


ID: 135158 | Landschappelijk geheel

Tiegemberg met Sint-Arnolduspark, Hellebos en omgeving

Ingooigem, Tiegem (Anzegem)
Dit gebied omvat een deel van de kamlijn van het Schelde-Leie-interfluvium met de Tiegemberg, het Sint-Arnolduspark en het Hellebos en omgevend landbouwgebied. Langs de hellingen zijn heel wat dalhoofden en bronnen aanwezig. De dalhoofden zijn sterk ingesneden en hebben taluds langs de valleigrenzen. Vaak liggen de valleien onder weiland met perceelsrandbegroeiing (zoals knotbomen en opgaande bomen) of onder loofbos. De loofbossen herbergen een rijke voorjaarsflora.


ID: 81411 | Bouwkundig element

Kasteel Hemsrode

Hemsrode 3, Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen (voormalig personeelsverblijf) en buiten de omwalling gelegen hoeve. Brede grachten met vaste bruggen. Barokke parkaanleg met geometrische drevenstructuur. Sluis- of schuifconstructies, waaronder een ruïneuze tempel. Eerst gekende eigenaar is Joos van Hemsrode, vermeld in 1283 of 1284. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten.


ID: 131076 | Landschappelijk element

Kerkdreef van geknotte zomereiken

Kerkdreef (Anzegem)
De Kerkdreef, een dreef van geknotte zomereiken, is georiënteerd op het westportaal van de parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus en mondt uit op het voormalige kerkhof, ontmanteld omstreeks 1930.


ID: 81466 | Bouwkundig element

Hoeve De Barze

Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Historisch waardevolle hoeve zogenaamd De Barze, deel uitmakend van de kasteelsite Hemsrode, volgens de eigenares daterend van circa 1642. Losstaande al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rond een erf. Ten oosten het woonhuis, aan beide zijden gemarkeerd door gewitte bakstenen pijler met heiligennis (pijler ten noorden) en bolornament. Ten noorden het wagenhuis en ten westen de stalvleugel met 19de-eeuwse kapconstructie, en met in 1880 gebouwde, aansluitend schuur.


ID: 81566 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Antoniusparochie met tuin

Pastoor Verrieststraat 40 (Anzegem)
In kern 18de-eeuwse pastorie, vermoedelijk in de 19de eeuw verhoogd met een verdieping. Van 1895 tot 1922 woning van priester-schrijver Hugo Verriest. Pastorie geflankeerd door deels bewaarde lage zijgebouwen. Gelegen ten oosten van de kerk, verscholen achter een omvangrijke voortuin. Aansluitende tuin achteraan.


ID: 200643 | Landschappelijk element

Kasseiweg

Varentstraat (Anzegem)
De Varentstraat was oorspronkelijk een aarden weg waarlangs verschillende cichorei-asten gevestigd waren. De straat werd in 1891-1892 verhard met kasseien en later met essen afgezoomd.