Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

62 resultaten


ID: 134718 | Landschappelijk element

Tuin van de villa van Wolsem

Lange Haagstraat 1 (Dilbeek)
Villa in ingetogen en door latere verbouwingen afgezwakte modernistische stijl, gebouwd rond 1935 en gelegen in landschappelijk park van 2 hectare, aangelegd in de jaren 1870 en circa 1935 voorzien van modernistische aanleg met betontegelpad, zwembad en duiktoren.


ID: 135220 | Landschappelijk element

Doornzele Dries

Evergem (Evergem), Gent (Gent)
De Doornzeledries vormt het centrum van Doornzele, ontstaan als gehucht rond de dries bij de cisterciënzerabdij van Doornzele (1234-1796). In het drieslandschap zijn het historisch plant- en weiderecht van de omwonenden nog duidelijk herkenbaar.


ID: 135389 | Landschappelijk geheel

Moervaartdepressie

Mendonk, Sint-Kruis-Winkel (Gent), Zaffelare (Lochristi), Eksaarde (Lokeren), Moerbeke (Moerbeke), Sinaai (Sint-Niklaas), Kemzeke, Stekene (Stekene), Wachtebeke (Wachtebeke)
De Moervaartdepressie, met aan de noordelijke zijde de dekzandrug Verrebroek-Gistel en aan de andere zijde de langzamer hogerop hellende gronden en de Zuidlede als fysische grens, is de belangrijkste structuur in dit gebied. In de depressie komen zowel graslandcomplexen, boscomplexen als mozaïeklandschappen voor. Elk heeft zijn typerende ontginningsstructuur. De Moervaartdepressie is omwille van zijn laaggelegen gronden niet bebouwd geworden in historische tijden. Door het onbebouwd karakter van het gebied is het bouwkundig erfgoed voornamelijk gesitueerd aan de noordelijke en zuidelijke grens van het gebied, zoals Moerbeke en in het zuiden de Kruiskapel.


ID: 135074 | Landschappelijk geheel

Maalbeekvallei en gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen

Beigem, Grimbergen, Humbeek (Grimbergen), Vilvoorde (Vilvoorde)
De ‘Maalbeekvallei en het gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen’ omvat de kern van Grimbergen met de norbertijnenabdij en het Prinsenbos en de ruïne van het Prinsenkasteel, de vallei van de Maalbeek met drie watermolens en verschillende Brabantse hoeves, het vliegveld van Grimbergen en het Lintbos met aansluitend het Wezenhageveld. Ook enkele kasteeldomeinen waaronder het Lintkasteel en het relict van het Domein van Borcht met aangrenzend de Senecaberg zitten in de afbakening.


ID: 41875 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Hubertus en Sint-Luciaparochie met tuin

Neerstraat 9 (Haacht)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw met zand- en ijzerzandstenen plint, meermaals verbouwd, met omgrachte tuin van circa 30 are (ringgracht inbegrepen); geknotte zomereiken en relicten van oude beuken- en haagbeukenhaag langs de ringgracht; sporen van landschappelijke aanleg.


ID: 134636 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park en sterrebos van Mariaburcht

Hasseltse dreef 115, Hofbeemdenstraat (Hasselt)
Park in landschappelijke stijl met riant karakter (26 hectare) van rond 1890, horend bij het voormalig kasteeldo­mein van de heren van Klein Stevoort, die er, vertrekkend van een oudere kern, in de 18de eeuw een nieuw water­kasteel bouwden en twee sterrebossen aanlegden.


ID: 134332 | Landschappelijk element

Pastorietuin

Bovelingenstraat 165 (Heers)
Ommuurde voormalige pastorietuin van 1859 met smeedijzeren hekwerk.


ID: 134346 | Landschappelijk element

Pastorie- en calvarietuin

Peuskensstraat 3 (Heers)
Ommuurde voortuin met smeedijzeren inrijhek uit de eerste jaren van de 20ste eeuw, bij de 1772 gedateerde pastorie.


ID: 303199 | Landschappelijk element

Begraafplaats

Hoflaan (Hoeselt)
In de late jaren 1950 aangelegde begraafplaats met toegangshek, mooie lanen van schijncipres, een hagentuin rond een Christusbeeld en enkele volgroeide bomen.


ID: 134747 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de franciscanessen met tuin

Kroonstraat 42-44 (Lennik)
Neogotisch klooster- en schoolcomplex, met kloosterkerk zichtbaar vanaf het smeedijzeren hek in de Zavelstraat. De gebouwen zijn gelegen in een landschappelijke tuin van 30 are, met kronkelpaden, platanen, bruine beuken, heuveltje, 'Lourdesgrot' en ommuurde moestuin, aangelegd in 1910-1920.