Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

332 resultaten


ID: 7288 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Torenhof met park

Markgravelei 86 (Antwerpen)
"Het Torenhof", of "Annonentoren" naar de zeventiende eeuwse Italiaanse familie Annoni. Restant van een vroeger hof van plaisantie nu een openbaar park en toegankelijk via een gekasseide weg.


ID: 135393 | Landschappelijk geheel

Schelde-Leie interfluvium

Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.


ID: 200643 | Landschappelijk element

Kasseiweg

Varentstraat (Anzegem)
De Varentstraat was oorspronkelijk een aarden weg waarlangs verschillende cichorei-asten gevestigd waren. De straat werd in 1891-1892 verhard met kasseien en later met essen afgezoomd.


ID: 302178 | Landschappelijk element

Driedubbele eikendreef bij kasteel de Jonghe

Kasteelstraat (Ardooie)
Oostelijke driedubbele toegangsdreef met opgaande zomereiken, deel uitmakend van het basis-drevenpatroon van kasteel de Jonghe.


ID: 304717 | Landschappelijk element

Voetweg Petrus Ascanus

Asse (Asse)
In het gehucht Tenberg leidt vanop de hoofdbaan een kasseiweg tussen de huizen door naar de achterliggende landbouwgronden. De kasseiweg gaat over in een asfaltweg die tussen de percelen akker- en weiland naar beneden leidt. De weg passeert een driehoekig bosje en een hopveldje en loopt dan weer omhoog via een zandweg die op de helling deels verstevigd is met kasseien. De weg slingert als onverharde voetweg verder tussen uitgestrekte akkers en weilandpercelen met rijen knotwilgen en knotessen en daalt verder af naar de Nieuwermolebeek. Eens de beek gepasseerd loopt het modderig pad de helling op naar de hoofdweg in het gehucht Poel. Dit slingerend pad is al aanwezig op de Ferrariskaart en vormde de verbinding tussen de gehuchten 'Bergh' en 'Boetterbergh'.


ID: 304741 | Landschappelijk element

Doorsteekweg Terlinden

Asse (Asse)
Op de Edingsesteenweg leidt tussen twee huizen een kasseiweg naar beneden. Voorbij de woningen gaat de weg over in een onverharde landbouwweg die verder loopt tussen akkerpercelen en uitkomt bij een zijweg op de Terlindenweg. Oorspronkelijk liep deze weg min of meer rechtdoor over de akkers op de plateaurand om rechtstreeks uit te komen bij de Terlindenweg. Deze weg vormde een alternatieve en kortere verbinding tussen de gehuchten Koudertaveerne en Terlinden door dwars door te steken over de dorpsakkers en zo de drukke hoofdwegen te vermijden.


ID: 304718 | Landschappelijk element

Boterbergveldlos

Bekkerzeel (Asse)
In het gehucht Boterberg leidt een kasseiweg tussen een boomgaard en een weiland naar de achterliggende akkers. De kasseiweg gaat over in een half verharde landbouwweg met steenpuin en grind en passeert een imposante tamme kastanje op de perceelsgrens van de boomgaard. Voorbij de kastanje kruist de weg een voetweg naar de Molenbeek en vervolgt tussen de uitgestrekte akkers op de Boterberg. Door het ontbreken van perceelsrandbegroeiing zijn hier open zichten rondom. De weg eindigt bij een solitaire holle zomereik als hoekboom. Deze eik markeert de administratieve grens tussen de gemeente Bekkerzeel en Sint-Ulriks-Kapelle. Op de Ferrariskaart staat deze landbouwweg al aangeduid als toegangsweg vanuit het gehucht 'Boetterbergh' tot de uitgestrekte dorpsakkers die een open enclave vormen omringd door beboste valleien.


ID: 76656 | Bouwkundig element

Kasteel La Morette met hoeve en graanwindmolen

Edingsesteenweg 206-208 (Asse)
Kasteel La Morette met bijhorende hoeve en graanwindmolen, gelegen op de Moretteheuvel op het einde van de baan rechts nabij de grens met Ternat.


ID: 304728 | Landschappelijk element

Weg naar voorde bij Nieuwermolenbeek

Hoogpoort (Asse)
Tegenover het domein van Kasteel Hoogpoort loopt een grotendeels intacte kasseiweg het plateau af naar de beekvallei in het zuiden. De weg leidt naar de voormalige gesloten hoeve Hoogpoorthof en gaat voorbij de woning over in een onverhard bospad dat verderloopt naar de Nieuwermolenbeek. Deze weg vormt de historische verbinding tussen het kasteeldomein Hoogpoort en het kasteel van Nieuwermolen in de gelijknamige beekvallei. De weg passeerde langs de uitgestrekte akkers op het plateau zoals het 'Groot Hoeve veld' en vormde een doorsteek op de Nieuwermolenbeek vlakbij de watermolen. De hoeve werd vermoedelijk pas eind 18de-begin 19de eeuw langs deze weg ingericht.


ID: 304696 | Landschappelijk element

Weg naar Nieuwermolenbeek

Mazier (Asse)
Op het kruispunt van Mazier en Zetsel loopt de weg Mazier verder rechtdoor als onverharde wegel die de volgende helling opgaat. Deze weg loopt tussen uitgestrekte percelen akker- en weiland en is deels ingesneden. Op het hoogste punt zijn nog resten zichtbaar van een vroegere kasseiverharding. Waar de weg daalt richting de Nieuwermolenbeek is het wegdek centraal verhard met een kasseistrook. Verder naar de beek toe snijdt de weg zich dieper in en verdwijnt de kasseistrook. De holle weg passeert een kleine wegkapel en steekt de Nieuwermolenbeek over. Eens de beek voorbij, is de weg ter hoogte van een woning aangelegd als kasseiweg. Vervolgens is de weg over een korte afstand langs weerszijden beplant met opgaande zomereik. Na dit stukje 'dreef' loopt de onverharde weg rechtdoor tussen grote akkerpercelen met open zichten rondom. Tenslotte komt de weg uit bij een kruispunt met wegkapel.