Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

394 resultaten


ID: 207985 | Bouwkundig element

Dorpswoning met achterliggende vlasfabriek

Roeselaarsestraat 85 (Ardooie)
Woning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, met achtergelegen vlasfabriek uit het interbellum.


ID: 208121 | Bouwkundig element

Villa met vlasfabriek Roterij Verhelle

Veldkaaistraat 10 (Ardooie)
Interbellumvilla met vlasfabriek "Roterij Verhelle". In 1941 wordt in opdracht van Jules Verhelle en kinderen een vlasroterij opgetrokken, ten noordoosten van de hoeve Wezestraat nummer 47. In 1942 wordt nog een uitbreiding van de roterij geregistreerd. Aan straatzijde een woning van twee bouwlagen in langwerpige rode baksteenbouw met platte bedaking. Achtergelegen vlasfabriek, met roterijgedeelte in gewapend beton, met vier rootkamers. Noordelijke conische fabrieksschouw.


ID: 76239 | Bouwkundig element

Brouwerijsite

Beekstraat 18, 18A (Assenede)
Oorspronkelijk één voormalige brouwerijsite met brouwershuis, paardenstallen, duiventorentje en brouwerijgebouwen in een beboomde tuin, nu van de straat afgesloten door een indrukwekkend ijzeren hekwerk tussen betonnen pijlers in imitatieboomstammen. Bij de optekening op het kadaster in 1830 reeds gekend als brouwerij Van Brussel.


ID: 79104 | Bouwkundig element

Spinnerij Leurent

Doorniksesteenweg 151-153, 151A-C, Huttegemstraat 1, 15 (Avelgem)
Voormalige spinnerij Leurent (Arlitex) of in de volksmond De groote fabrieke, opgetrokken naar ontwerp van Liétard en Forest door de Franse industrieel Henri Leurent in 1907. Industriële site bestaande uit het spinnerijgebouw van het Manchestertype, voormalige stoommachinezaal, voormalig ketelhuis, schoorsteen, opslagplaats, spoorlijn voor de bevoorrading van het bedrijf gelegen tussen het hoofdvolume en de opslagplaats, kantoorgebouw van 1946 naar ontwerp van J.M. Joris, directeurs- en conciërgewoning uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 79172 | Bouwkundig element

Schouw van de Sint-Antoniusbrouwerij

Leopoldstraat (Avelgem)
Vierkante bakstenen schouw van de voormalige Sint-Antoniusbrouwerij uitgebaat door de familie Vansteenbrugge. Tevens nutsgebouwtje onder pannen zadeldak.


ID: 11818 | Bouwkundig element

Fabriek Campine of oud Chimical

Nijverheidsstraat 2 (Beerse)
In 1899, vestiging op de plaats van de huidige fabriek van een eerste industrieel bedrijf voor chemische producten. Huidige naam Chemisch Metallurgisch Bedrijf "Campine" nv aangenomen in 1977.


ID: 303282 | Bouwkundig element

Fabriek Scheppers

Albert Denystraat 2, Blijkveld, Emiel Debusscherstraat, Kapellerond 31 (Beersel)
De gebouwen van de textielfabriek Scheppers domineerden het dorpsleven van Lot vanaf het midden van de 19de eeuw tot het derde kwart van de 20ste eeuw. Nu nog getuigen ze op een beeldbepalende en overtuigende manier van de industriële geschiedenis van het dorp.


ID: 38864 | Bouwkundig element

Herisemmolen of Cartonnerie Winderickx

Fabriekstraat 18-22, 23, 27 (Beersel)
Indrukwekkend industrieel complex met watermolen, qua oorsprong opklimmend tot de 14de eeuw met een gebouwenpatrimonium daterend van de 16de tot de 19de eeuw.


ID: 216516 | Bouwkundig element

Papierfabriek de Meurs

G. Demeurslaan 86 (Beersel)
De fabriek is gegroeid uit een papierwatermolen die op zijn beurt ontstond uit een graanwatermolen en is tegelijkertijd het laatst bewaarde voorbeeld van een industriële papierfabriek in de regio ten zuiden van Brussel.


ID: 200110 | Bouwkundig element

Puttenbergmolen en molenaarswoning

Pater Damiaanstraat 1-5, 3A (Begijnendijk)
De Puttenbergmolen, opgericht in 1847, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen) met kettingkruiwerk. Voor de Eerste Wereldoorlog werd de molen verbouwd tot een mechanische maalderij. Ten oosten van de molen staat een vierkante bakstenen schoorsteen en ten zuidoosten de 19de-eeuwse molenaarswoning.