209 resultaten
ID: 12095 | Bouwkundig element
Kasteelplein 1 (Turnhout)
Heden gerechtsgebouw voor de rechtbank van eerste aanleg te Turnhout. Belangrijkste en oudste burgerlijk gebouw te Turnhout.
ID: 302081 | Archeologisch geheel
Citernestraat, Grote Markt, Scholasterstraat, Witte Kanunnikstraat (Veurne)
Vluchtburchten, wijkplaatsen voor de plaatselijke bevolking, zijn geïnstalleerd op initiatief van de Vlaamse graaf Boudewijn II en bedoeld om aan de impact van de Noormanneninvallen te weerstaan. De sporen van deze ronde burcht (diameter: 180 m) zijn bewaard in het stratenpatroon van de binnenstad.
ID: 16883 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Houtemstraat 30 (Veurne)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Boerenburgerhuis op omwalde en met knotbomen afgezoomde, begraasde terp, met westelijke hoofdvleugel van 1640 met oudere hoektorens tegen de achtergevel, zuidelijk aanbouwsel uit de eerste helft van de 19de eeuw en haakse oostvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweede omwalling rondom onverhard erf met stal met oude kern uit de 18de eeuw en mestvaalt, ten noorden van het boerenhuis. Derde omwalling omsluit het hele domein met inbegrip van voormalige boomgaard ten westen.
ID: 16961 | Bouwkundig element
Reygaerdijkstraat 34 (Veurne)
Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom geasfalteerd en deels begraasd erf. Ten noordwesten, begraasde terp waarop boerenhuis gebouwd; met wilgen afgezoomde rest van omwalling. Ten zuidwesten, rest van kleine boomgaard. Ten zuiden loopt de Krommegracht. Ten noorden, geasfalteerde erfoprit met toegang tussen bakstenen hekpijlers.
ID: 47582 | Bouwkundig element
Lindendreef 1-5 (Vorselaar)
Waterburcht met bouwgeschiedenis opklimmend tot het einde van de 13de eeuw, met latere voorgebouwen en Franse tuin op het neerhof.
ID: 32591 | Bouwkundig element
De Borgt 1 (Wellen)
Bakstenen poortgebouw uit de 19de eeuw en recent gerestaureerd bakstenen woonhuis achteraan het erf.
ID: 41233 | Bouwkundig element
Polderstraat 51 (Westerlo)
Kasteel met middeleeuwse donjon, 16de-eeuwse uitbreiding en 17de-eeuwse en 19de-eeuwse aanpassingen, nauw verbonden met de geschiedenis van de gemeente.
ID: 71477 | Bouwkundig element
Sint-Maartensplein 14 (Wevelgem)
De donjon van het kasteel van Moorsele, gelegen op een omwalde motte, werd opgetrokken tussen 1418-1420 en 1443 op de resten van een ouder kasteel. De woonvleugel dateert van 1779, het koetshuis is 19de-eeuw. Twee venijnbomen flankeren de bakstenen brug.
ID: 308865 | Archeologisch geheel
Nederkouter (Wichelen)
Het mottekasteel van de Bergenmeersen is vandaag volledig uit het landschap verdwenen. Ondanks de nivelleringswerken door de eeuwen heen kon tijdens de opgravingen nog een antropogeen ophogingspakket en de grachten worden herkend. De motte moet gesitueerd worden in de economische en juridische context van de 12de-eeuwse Heerlijkheid.
ID: 205752 | Archeologisch geheel
't Hof van Wingene (Wingene)
Voormalige heerlijkheid, in het bezit van de heren van Wingene. Het kasteelgoed is samen met de dorpskern van Wingene weergegeven in het tiendenboek van het Sint-Amandsche in 1639. Het kasteel wordt afgebroken in 1788. In 1998 sporen van funderingen en muren gevonden tijdens opgravingswerken voor verkavelingsplannen.